Franţa face o prioritate faţă de preţurile la produsele alimentare la G20

Franta

Franţa şi instituţiile financiare internaţionale alături de membrii cheie G20 urmeaza să sprijine eforturile sale de a reglementa mai bine pieţele agricole şi de a le face mai transparente în încercarea de a preveni criza alimentară.

 Ministrul francez al agriculturii, Bruno Le Maire, s-a întâlnit cu şefii din Agenţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Programul alimentar mondial, vineri, la o zi după ce FAO a raportat că preţurile alimentelor la nivel mondial au atins un maxim istoric, potrivit Associated Press.

 Franţa care deţine sefia Grupului celor Opt şi Grupul celor 20 în acest an şi-a făcut din lupta cu preţurile ridicate ale alimentelor o prioritate.

Franţa vrea să vadă mai multă transparenţă în raportarea producţiei agricole şi mărimea stocurilor de alimente din întreaga lume pentru a micşora volatilitatea preţurilor – aceasta fiind o problemă sensibilă, a recunoscut Le Maire.

 Acesta, a cerut să se pună capăt speculaţiilor de pe piaţa mărfurilor, spunând că echivalentul cu speculaţii asupra foametei în lume este foarte periculos. „Speculatiile privind foametea în lume este periculoasă din punct de vedere economic şi moral şi inacceptabile”, a spus acesta.

 WFP a avertizat că preţurile exorbitante ale alimentelor şi combustibilului au fost motive de instabilitate, ce declanşează proteste în Egipt, Tunisia şi în alte părti ale lumii.

 Agrias.ro

Lasă un răspuns