Grâul şi porumbul ating noi maxime ale ultimilor doi ani şi jumătate

grau

Stocurile mondiale de porumb au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, potrivit estimărilor revizuite miercuri de Ministerul Agriculturii din SUA (USDA), prognoza fiind modificată în urmă secetei din America de Sud şi a inundaţiilor din Australia, relevă cea mai recentă analiză a casă de brokeraj X-Trade Brokers. În opinia USDA, şi recolta de porumb din SUA va fi mai redusă.

Analiza X-Trade Brokers relevă că rezervele americane de soia ar putea ajunge la final de august la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, iar seceta din provinciile chineze care contează în producţia de grâu în China accelerează nevoia ţării pentru importuri.
„Porumbul s-a apreciat cu peste 3,4%, atingând 7 dolari/buşel, nivel pe care l-am putut observă ultima oară în iulie 2008. Maximul atins de porumb în vârful bulei speculative din 2008 a fost de 7,78 dolari/buşel. Faţă de minimele atinse în iunie 2010, porumbul a crescut cu 94%. Grâul a reacţionat de asemenea pozitiv, fiind corelat cu dinamică preţului porumbului, ajungând la o creştere de 1,8% în şedinţa de miercuri”, se menţionează în analiză.

Deşi preţurile sunt încă sub cele atinse în vară lui 2008, generând proteste masive în ţările sărace în acel an, nivelurile curente nu sunt deloc confortabile. Evenimentele din Tunisia şi Egipt au fost inflamate de scumpirea produselor alimentare de bază, iar panică a determinat guvernele din Maroc şi Algeria să comande cantităţi importante de grâne pentru a calmă tensiunile care se acumulează, periclitându-le poziţia. Fenomenul a determinat mărirea primei plătite pentru grâul tranzacţionat la Paris, livrabil într-o perioadă mai scurtă, faţă de preţul celui tranzacţionat în Chicago.

Potrivit X-Trade Brokers, perspectiva analizei tehnice indică trenduri solide încă în vigoare pentru grâu şi porumb. Preşedintele Fed s-a arătat încă îngrijorat de perspectivele pieţei muncii, sugerând că politică monetară ultra-relaxată va continua. Mărfurile rămân astfel susţinute pentru moment de apetitul investitorilor care doresc un refugiu în faţă temerilor inflaţioniste.

X- Trade Brokers DM SA, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est, a fost înfiinţată în Polonia, în anul 2002. În prezent, compania are sucursale în 19 ţări din Europa, Asia şi America Centrală.

Lasă un răspuns