Guvernul modifica perioadele de vanatoare a pasarilor

Guvernul va emite o ordonanta de urgenta prin care va modifica perioadele de vanatoare la anumite specii de pasari, astfel incat acestea sa fie corelate cu cele dinUniunea Europeana. Comisia Europeana a emis un aviz motivat la adresa Romaniei pentru neideplinirea directivei privind conservarea pasarilor.

Printre speciile vizate de Ordonanta se numara rata mare, cioara de semnatura, garlita mare, gugustiucul si cocosul de munte. Vanatoarea acestuia din urma va fi interzisa.

De asemenea, noua Ordonanta inlatura statutul de gestionari majoritari detinut de asociatiile de vanatoare judetene afiliate la Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS) si de catre Regia Nationala a Padurilor Romsilva. In prezent, exista aproximativ 400 de asociatii de vanatoare neinregistrate la AGVPS, iar acestea vor primi “egalitate de sanse pentru gestionarea fondului cinegetic”, potrivit textului Ordonantei de Urgenta.

Guvernul va limita si fondurile care ajung la AGVPS si va modifica tarifele de gestionare – pana acum extrem de mici – , astfel incat sa obtina mai multi bani la buget.

“Tarifele de gestionare actuale sunt calculate dupa o procedura care nu tine seama de potentialul cinegetic al fondurilor cinegetice, ci in functie de cotele de recolta. Acest mod de calcul a generat, pe de o parte tarife foarte mici care nu reflecta adevarata valoare a fondurilor cinegetice (pentru multe fonduri cinegetice cu suprafete de mii de hectare, tarifele sunt de nivelul a doar cateva zeci de euro) iar pe de alta parte, descurajeaza performanta manageriala”, se mai arata in Ordonanta.

In perioada noiembrie-decembrie 2010 expira circa doua treimi din contractele de gestionare pentru fondurilor cinegetice din Romania. Comisia Europeana a cerut Romaniei sa se conformeze avizului motivat pana pe 1 decembrie.

Sursa:Green report

Lasă un răspuns