Importuri alimentare de peste 1000 miliarde dolari în 2010

Alimente

Factura de import a produselor alimentare pe plan mondial ar putea depăşi 1000 miliarde USD în 2010, fiind astfel mai mare decat maximul atins în 2008.

În cea mai recentă ediţie a „Food Outlook”, ONU a cerut comunităţii internaţionale să fie pregătită pentru vremuri grele în 2011, cu excepţia cazului în care producţia agricolă va creşte în mod semnificativ.

În raportul său, FAO a spus că spre deosebire de previziunile anterioare, în ceea ce priveşte producţia mondială de cereale sunt prognozate acum contractii de 2%, în contrast cu predicţiile sale anterioare de 1,2%.

Zahărul a fost un factor important care a contribuit la creşterea preţului coşului alimentar la nivel mondial în ultimele luni.

Potrivit FAO, preţurile la zahăr, au ajuns recent la noi maxime, cele mai mari din ultimii 30 de ani, rămânând în continuare ridicate şi extrem de volatile.

Preţurile internaţionale ar putea creşte chiar mai mult, dacă producţia nu creşte semnificativ anul viitor, în special la porumb, soia si grau, s-a mentionat în raport.

Agrias.ro

Lasă un răspuns