În atentia exportatorilor români de produse agricole în Algeria

Conform informatiilor primite din partea Comisiei Europene, Algeria a procedat de maniera unilaterala, la suspendarea aplicarii prevederilor Acordului de Asociere dintre UE si Algeria în materie de comert cu produse agricole. În acest sens, Comisia Europeana detine informatii potrivit carora autoritatile vamale algeriene nu vor proceda la deschiderea contingentelor tarifare pentru importul de produse agricole din UE pentru trim. I 2011.

În acest context, apreciem ca în prima parte a anului 2011 exportatorii români de produse agricole ar putea întâmpina dificultati la realizarea exporturilor catre Algeria, în special datorita faptului ca autoritatile vamale algeriene ar putea aplica taxele vamale erga omnes importurilor din UE.

Consideram opotun ca, înainte de realizarea exporturilor, operatorii economici interesati de a exporta produse agricole în Algeria sa se informeze cu privire la regimul comercial aplicat de autoritatile vamale algeriene. Totodata încurajam agentii economici români sa informeze Directia de Politici Comerciale (tel: 021/4010549; fax: 021.3159698) din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri cu privire la eventualele dificultati întâmpinate la efectuarea exporturilor catre Algeria.

Regimul de import si export al UE poate fi consultat accesând link-ul http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=ro.

Mentionam ca oficialii Comisiei Europene sunt în discutii cu partea algeriana pentru solutionarea acestei situatii.

Sursa:Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri

Lasă un răspuns