In perioada sărbătorilor pascale, preţul ouălor rămâne neschimbat

Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, considera ca preţul ouălor va rămâne neschimbat în perioada sărbătorilor pascale,deoarece sunt stocuri de ouă suficiente pentru necesarul intern.

‘Preţul ouălor pe piaţa românească înregistrează la ora actuală cel mai mic preţ din ultimii 10 ani. Dacă anul trecut, în preajma sărbătorilor pascale, ouăle se vindeau la poarta fermei, în medie, cu 0,3 lei bucata (fără TVA), acum preţul nu depăşeşte 0,22 lei pe bucată. La ora actuală, avem stocuri de ouă suficiente pentru a acoperi necesarul intern şi nu cred că preţul va suferi modificări în această perioadă’, a declarat Ilie Van.

Locuitorii din oraşele României consumă lunar circa 100 de milioane de ouă, dar în perioada sărbătorilor pascale consumul creşte cu circa 50%.

In afară de producţia industrială, in această perioadă creşte şi oferta din gospodăriile ţărăneşti, care ia în jur de 30% din piaţa industrială de ouă.

‘Cele aproximativ 30 de milioane de găini din gospodăriile ţărăneşti produc masiv ouă, în jur de 450 de milioane de bucăţi pe lună, începând cu lunile martie-aprilie ale fiecărui an, din care ajung la orăşeni pe diferite canale circa 100 de milioane de ouă’, a spus preşedintele UCPR.

Cererea de ouă este acoperită aproape în totalitate de pe piaţa internă, importurile fiind sub 10% din producţia internă. Reprezentantul crescătorilor de păsări s-a arătat nemulţumit de importurile ilegale de ouă, care fac concurenţă neloială producătorilor români.

‘Pe piaţa românească apar anual în aceste perioade ouă nemarcate din import, care, ulterior, sunt vândute la preţuri mult mai mari, întrucât sunt marcate cu elemente diferite de identificare faţă de sistemul de creştere al găinilor de la care provin. Avem promisiuni din partea ministrului Agriculturii şi preşedintelui ANSVSA că se vor organiza comisii mixte de control, împreună cu reprezentanţii Ministerului de Interne, pentru rezolvarea acestei probleme’, a subliniat Ilie Van.

Există în prezent circa 150 de producători de ouă,în România, ce realizează 85% din producţia industrială românească. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde bucăţi.

UCPR are 100 de membri, societăţi avicole mari care realizează 75% din carnea de pasăre şi 80% din ouăle produse în sistem industrial în România.

Lasă un răspuns