In România producţia agricolă se vinde direct din câmp

Recoltare

Producţia agricolă din România se comercializează mai mult de 70% în momentul recoltării, deşi există variante mult mai profitabile pentru producători a declarat, directorul general al companiei Ameropa, Iulian Gheorghe, la Forumul Naţional de Agricultură.

„70% din recolta agricolă din România se vinde în momentul recoltării, deşi se pot face contractări ale producţiei încă din faza de vegetaţie sau se poate vinde pe bursă, la termen, o parte din producţie”, a declarat Iulian Gheorghe, directorul general al companiei Ameropa, Iulian Gheorghe, la Forumul Naţional de Agricultură citat de Agerpres.

El i-a sfătuit pe agricultori să nu contracteze niciodată toată producţia şi să încheie contracte cu preţ blocat.

„Contractarea pe stadii de vegetaţie, respectiv 10% în momentul răsăririi, încă 30-40% peste câteva luni cred că este o modalitate bună de a vinde marfa. Se practică în ţările dezvoltate pentru că se poate asigura cultura şi ai jumătate din producţie vândută până la recoltare. O altă modalitate este pe bursa la termen, unde dacă la termenul respectiv ai un preţ mai mare, iei diferenţa, iar dacă e un preţ mai mic eşti asigurat şi nu pierzi nimic”, a explicat directorul general al Ameropa.

Potrivit acestuia, pentru a avea profit în agricultură trebuie să aplici câteva măsuri esenţiale şi obligatorii într-o fermă, respectiv să ai utilaje performante cu service post-vânzare, să irigi terenurile, să poţi atrage finanţare, inclusiv fonduri europene, dar şi să ai acces la medii de stocare.

„Calificarea persoanei care conduce ferma este obligatorie. Aceasta trebuie să ştie să scoată dintr-un hectar potenţialul maxim la suprafaţă. Un astfel de om aduce mare valoare fermei dumneavoastră”, a explicat Iulian Gheorghe.

Directorul general al Ameropa a mai precizat că deşi România deţine un loc fruntaş în privinţa fertilităţii terenurilor agricole, fiind pe locul 8 pe o scară de la 1 la 10.

Lasă un răspuns