In România şi Bulgaria sunt cele mai scumpe credite din UE

Dobanda credite

În România creditele în euro, vândute de bănci se află pe locul al doilea în topul celor mai scumpe împrumuturi acordate în statele care au intrat în Uniunea Europeană (UE), dar nu au adoptat încă moneda europeană. Doar Bulgarii mai contractează împrumuturi mai scumpe decât noi.

Dobânda anuală efectivă (DAE) medie la creditele ipotecare în euro acordate la noi în luna septembrie a fost de 6,7%, în timp ce în Bulgaria a fost de 9,38%, potrivit informaţiilor publicate de băncile centrale. Cele mai ieftine credite în euro pentru locuinţe (DAE medie de numai 2,2%) au fost acordate în Danemarca, ţară în care plăţile nu se fac încă în moneda unică.

În  schimb una dintre ţările în care dobânzile la credite sunt mult mai mici decât la noi e Polonia, la care creditele ipotecare  sunt de 4,5%, iar la consum 4,7%.
În zona euro, Finlanda e ţara în care băncile acordă cele mai ieftine împrumuturi – cele de consum au avut costuri efective sub 6%, iar cele pentru locuinţe – sub 2,3%.

În Grecia un cost efectiv mediu al dobanzii este de aproximativ 4%.

Chiar si in Austria creditele contractate sunt mai scumpe decat cele ale finlandezilor, dar si ale spaniolilor si italienilor (cu referire la luna septembrie).

Redactia agrias.ro

Lasă un răspuns