In viitor vom avea „super-orez”

Orez

Japonezii au creat un nou tip de orez care are gustul orezului alb, precum şi calităţile nutritive ale orezului nedecorticat, mai cunoscut sub denumirea de orez brun. Orezul brun este considerat mai sănătos datorită faptului că lipsa procesării îi menţine conţinutul bogat în fibre, vitamine şi minerale.

Creatorii noului soi de orez susţin că acesta este foarte bun pentru funcţionarea optimă a inimii, protejând arterele de ateroscleroză.

Orezul brun ca şi cel alb provin de la aceeaşi plantă, orezul alb nefiind altceva decât orez brun supus proceselor de decorticare, în care mai multe straturi de la suprafaţa bobului sunt îndepărtate în mod mecanic. Odată cu acest proces sunt îndepărtate şi anumite substanţe importante conţinute în stratul superficial de la suprafaţa bobului, substanţe responsabile de beneficiile aduse sistemului circulator.

Substanţele respective au fost cercetate de Satoru Eguchi, specialist în studiul afecţiunilor cardiace, de la Facultatea de Medicină a Temple University, SUA; cercetările lui s-au concentrat asupra unui hormon denumit angiotensina II, care joacă un rol în îngroşarea pereţilor arteriali. Experimentele au arătat că substanţele din stratul superficial al bobului de orez blochează această acţiune a angiotensinei II.

In acest sens, a fost creat un nou tip de orez alb, denumit Kinme Mai, care menţine calităţile orezului brun, având însă gustul şi textura similare celor ale orezului alb, preferat de consumatori..

Momentan, orezul Kinme Mai se găseşte de vânzare doar în Japonia.

Sursa: Descopera

Lasă un răspuns