Incepând de săptămâna viitoare, fermierii vor primi un avans de 42 de euro din SAPS 2011

Fermierii români vor primi, începând de săptămâna viitoare, avansul de 42 de euro din plata directă pe suprafaţă pe 2011, a declarat, vineri, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Faur, într-o conferinţă privind reforma Politicii Agricole Comune.

„Începând de săptămâna viitoare, vor intra în contul fermierilor care au depus cereri de plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă – SAPS 2011 un avans de 42 de euro, ceea ce reprezintă 183 de RON. Anul acesta avem un curs favorabil de 4,35 lei pentru un euro”, a precizat Faur.

Acesta a anunţat că obiectivul APIA este ca până de Crăciun să finalizeze subvenţiile pe suprafaţă pentru toţi fermierii.

„Obiectivul nostru realist este ca până de Crăciun să plătim SAPS 2011 pentru toţi fermierii pentru că s-au terminat controalele în octombrie, cu un avans de cinci luni, atât cel clasic cât şi cel prin teledetecţie. Mai avem doar controalele pentru pachetul de culturi verzi, dar care va începe în martie anul viitor”, a adăugat directorul general al Agenţiei.

Potrivit sursei citate, în această după amiază, se va cunoaşte şi suprafaţa eligibilă la plată pentru 2011, aceasta fiind în creştere faţă de anii trecuţi.

„Suprafaţa eligibilă la plată o vom avea în această după-amiază. SAPS 2011 este de 95 de euro/ha şi nu de 100 de euro pe hectar aşa cum s-a spus, datorită creşterii suprafeţei eligibile”, a spus Faur.

Şeful APIA a mai menţionat că agenţia este deschisă în continuare ideii de creditare în contul subvenţiilor, certificând acest mecanism pentru accesarea creditelor de către fermieri, dar şi că în prezent fermierii aflaţi în baza APIA şi care deţin un telefon mobil vor fi anunţati printr-un mesaj, când vor putea ridica banii cuveniţi.

„330.000 de fermieri din baza APIA vor şti când e ziua de plată, când îşi vor putea ridica banii, pentru că vor fi anunţaţi printr-un mesaj pe telefonul mobil. De asemenea, un fermier care are acces la internet va putea vedea din momentul depunerii cererii stadiul procesării acesteia”, a adăugat Florin Faur.

Agrias.ro

Lasă un răspuns