Informatii statistice privind: autorizatii de construire; grupuri de intreprinderi; anchetele de conjunctura

Institutul National de Statistica, prin biroul sau de presa a publicat urmatoarele comunicate de presa, in care sunt abordate temele:
– autorizatii de construire;
– grupuri de intreprinderi;
– anchetele de conjunctura.

Autorizaţiile de construire eliberate pentru clădiri în luna martie şi trimestrul I 2012

În luna martie 2012, s-au eliberat 3144 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 57,3% faţă de luna februarie 2012 şi în scădere cu 6,8% faţă de luna martie 2011. În trimestrul I 2012, s-au eliberat 6875 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,0% faţă de trimestrul I 2011.

Click aici pentru a accesa documentul complet in format PDF

Grupurile de întreprinderi din România în anul 2010

În România, în anul 2010, au fost identificate 5372 de grupuri rezidente şi 15372 de grupuri de întreprinderi multinaţionale ( 103 controlate din interior, respectiv 15269 controlate din străinătate).

Majoritatea grupurilor de întreprinderi rezidente sunt constituite din 2 sau 3 întreprinderi.

În anul 2010, 35% din grupurile de întreprinderi identificate în România erau rezidente, iar 87% dintre acestea aveau 2 sau 3 întreprinderi.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România îşi desfăşoară activitatea în comerţ, industria prelucrătoare sau construcţii.

În anul 2010, cel mai mare procent de grupuri de întreprinderi au fost identificate în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), secţiunea industria prelucrătoare (17%), secţiunea construcţii (14%).

Grupurile de întreprinderi rezidente activează în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), industria prelucratoare (15%), construcţii (11%) şi alte servicii (11%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa sau Austria.

Rezultatele anului 2010 indică faptul că pe primul loc, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate în Germania (17%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (11%), în timp ce 9% din subgrupurile de întreprinderi sunt controlate din Austria.
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucratoare (8%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (5%) şi în secţiunea informaţii şi comunicaţii (2%). Subgrupurile de întreprinderi controlate din Franţa domină în industria prelucrătoare (5%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2%) şi în secţiunea intermedieri financiare şi asigurări (2%).
În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Austria, 3% se regăsesc în industria extractivă, 3% în secţiunea intermedieri financiare şi asigurări şi 1% în industria prelucrătoare.

Click aici pentru a accesa documentul complet in format PDF.

Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada aprilie – iunie 2012

Potrivit opiniilor exprimate în luna aprilie 2012, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada aprilie – iunie 2012 tendinţă de creştere în industria prelucrătoare, în sectorul de construcţii şi în comerţul cu amănuntul şi creştere moderată în servicii în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.
Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Click aici pentru a accesa documentul complet in format PDF.

Lasă un răspuns