INS: România se menţine în zona recesiunii

INS

România se menţine în continuare în zona recesiunii, celelalte state din Uniunea Europeană care nu au ieşit din recesiune fiind Irlanda, Grecia, Luxemburg şi Olanda, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu.

Tehnic, ieşirea din recesiune presupune creştere economică în două trimestre consecutive faţă de trimestrele precedente. Raportat la trimestrul precedent, România a înregistrat scădere economică de 0,3% în trimestrul I 2010, creştere de 0,3% în trimestrul II 2010 şi scădere de 0,7% în trimestrul III 2010. Faţă de acelaşi trimestru din anul precedent, România a înregistrat scăderi de 3,2%, 1,5% şi respectiv 2,2%.

Grecia şi România au fost singurele state membre ale Uniunii Europene care au înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an o scădere a Produsului Intern Brut în ritm anual. În timp ce Uniunea Europeană a înregistrat, în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, o creştere a PIB de 2,2% (după o creştere de 2,0% în trimestrul al doilea), iar zona euro a avut o creştere economică la 1,9%, PIB-ul Greciei a înregistrat o contracţie de 4,5% în ritm anual, iar România a înregistrat o scădere economică de 2,2%.

Situaţia este similară în ceea ce priveşte datele privitoare la evoluţia PIB în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Potrivit Eurostat, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere trimestrială a PIB de 0,5% iar în zona euro PIB a crescut cu 0,4% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. În schimb, Grecia (minus 1,1%) şi România (minus 0,7%) au fost singurele state membre ale Economia Uniunii Europene care au înregistrat o scădere a Produsului Intern Brut.

Agrias.ro

Lasă un răspuns