Interviu cu dl. Nadav Kashri, director general al fermei de vaci de lapte KOPLAX

Am discutat de curand cu dl. Nadav Kashri, cetatean isrealian si director general al societatii KOPLAX din judetul Prahova, care ne-a impartasit perspectiva dumnealui privind agribusiness-ul romanesc. Iata ce ne-a dezvaluit:

Agrias.ro: In ce consta activitatea dumneavoastra agricola in Romania?
Nadav Kashri: Ferma de vaci de lapte cu o productie de 25,000 – 30,000 litri/zi, 1650 capete + 700 hectare de teren arabil.

Agrias.ro: Cum identificati si alegeti un client sau un furnizor de servicii in Romania?
Nadav Kashri: Recomandari. Contract cu etape. Le dam o lucrare mica, iar ulterior dezvoltam. Efectuam plata dupa livrarea lucrarilor.

Agrias.ro: Cum preferati sa accesati informatiile despre mediul agribusiness: online (pe internet – pe mobil, laptop, desktop) sau offline (ziare printate, reviste, TV etc.)?
Nadav Kashri: Internet – calculator, email sau mobil, prin SMS.

Agrias.ro: Finantarea activitatilor agricole este dificila?
Nadav Kashri: Nu este dificila, dar e scumpa.

Agrias.ro: Cum definiti mana de lucru din agricultura in Romania?
Nadav Kashri: Din punct de vedere al costului este de doua feluri: ieftina, dar nu iti poti pune baza in ea sau foarte bine platita si in care poti sa ai mai mare incredere. Din punct de vedere profesional (mecanic), este foarte problematic.

Agrias.ro: In ce masura este implicarea statului necesara si suficienta in sustinerea initiativelor private din agricultura romaneasca?
Nadav Kashri: Lipsa finantare ieftina. Prea mare birocratia. Subventiile si alte ajutoare financiare sau legislative din partea statului nu sunt distribuite  sau facute in mod corect din punct de vedere al dezvoltarii economice pe termen lung, ci considerand interese politice (sau personale) pe termen scurt.

Agrias.ro: Care sunt cele mai interesante evenimente agribusiness pe care un agricultor din Romania nu trebuie sa le rateze?
Nadav Kashri: Despre tipuri de seminte, utilaje, informatia despre subventii si despre noua legislatie ce priveste agricultura.

Agrias.ro: Cum comentati faptul ca legislatia noastra interzice strainilor sa cumpere teren agricol pe teritoriul Romaniei?
Nadav Kashri: Ajuta fermierii romani pe termen lung, dar un strain poate rezolva aceasta stituatie prin utilizarea unui SRL.

Agrias.ro: Care sunt principalele oportunitati si pericole pentru investitorii in agricultura din Romania?
Nadav Kashri: Este mult pamant disponibil, dar nu este inca o evidenta clara privind proprietatea, iar astfel pot sa apara probleme. In plus, la terenurile mari nu sunt exact masurate suprafetele.

Agrias.ro: In cat timp poate deveni profitabila o activitate in agricultura si care sunt principalele ingrediente ale succesului?
Nadav Kashri: Depinde de foarte multe detalii si aspecte. Cele mai importante calitati ale unui manager in agribusiness sunt:
1) pregatirea profesionala,
2) sa fie de incredere,
3) harnic si
4) sa fie pe teren 98% din timp!

Interviu realizat de Albert Budica – agrias.ro

Lasă un răspuns