Interviu video cu dl. Paul Claxton CEO Syngenta Agro

Luna aceasta am inceput seria de interviuri cu cele mai influente personalitati din agribusiness-ul din Romania, iar cel mai actual interviu este cu dl. Paul Claxton, CEO al Syngenta Agro, compania elvetiana ce ofera pietei din  Romania seminte si produse pentru protectia plantelor.

1. Agrias.ro: Compania Syngenta este prezenta deja de cativa ani pe piata romaneasca. Cum ati descrie domeniul agribusiness din Romania?
P.C.: Syngenta a fost creata in anul 2000. Am sarbatorit aniversarea de 10 ani pe 30 noiembrie, anul trecut, am si organizat un eveniment cu acest prilej. Am inceput sa activam in Romania in 2002. Pana atunci, am lucrat prin intermediul unui distribuitor local. Am infiintat compania si cativa angajati ni s-au alaturat – cred ca 14, la inceput. De atunci, Syngenta Romania se afla intr-o etapa de dezvoltare si invatare.

Agricultura romaneasca a fost, probabil, stimulata in multe privinte de aderarea la Uniunea Europeana si accesul la fondurile europene. Incepand din 2007, cand am intrat in UE, am vazut o crestere semnificativa a pietei datorita fondurilor care le-au devenit accesibile fermierilor pentru investitii in utilaje, seminte, ingrasaminte si produse pentru protectia plantelor. Cred ca acesta este un semn de bun augur pentru viitor. Romania are de jucat un rol important in agricultura viitorului, dar cred ca probabil va mai dura putin pana atunci. In ultimii 10 ani ne-am dezvoltat organizatia cu specialisti in marketing, vanzari, omologari si alti specialisti care sustin afacerea. Syngenta detine o pozitie puternica pe piata, vindem atat seminte, cat si produse pentru protectia plantelor, si credem ca oferim solutii fermierilor zilelor noastre. Consideram ca dezvoltarea agriculturii este un proces continuu in viitor si cred ca, pentru Romania, viitorul este pozitiv.

2. Agrias.ro: Ce loc ocupa Romania pe harta de dezvoltare a companiei Syngenta?
P.C.: Romania este noua in Uniunea Europeana, dar nu si pe piata agricola. Inainte de razboi, Romania juca un rol important, cred ca era denumita „granarul Europei”, producea o cantitate insemnata de cereale pentru tarile europene. Astazi, Uniunea Europeana detine, cred eu, un rol major in asigurarea hranei pentru restul lumii, iar Romania este unica, are 2 milioane de hectare de pamant necultivat si are capacitatea, cred eu, de a-si tripla productia la culturile actuale. Acest aspect este foarte important pentru noi, echipa Syngenta, dar si pentru Romania, ca tara. Pentru Syngenta asta inseamna ca este o piata in dezvoltare si o piata care devine tot mai complexa si, pe masura ce trec anii, tot mai asemanatoare cu cele din vest. Pentru Uniunea Europeana, Romania poate fi un furnizor important nu doar pentru productia locala de hrana, ci si pentru export, care ar aduce venituri Romaniei si ar creste nivelul de trai al populatiei. Deci, pentru Syngenta, Romania este foarte importanta.

3. Agrias.ro: Care sunt noile produse pe care urmeaza sa le lansati in viitorul apropiat, in materie de seminte si protectie a plantelor?
P.C.: Avem o serie de produse pentru protectia plantelor, care include noi insecticide, erbicide noi pentru grau si porumb, noi fungicide si noi substante active ce urmeaza a fi lansate. In Europa de Vest ne confruntam, de asemenea, cu probleme privind rezistenta plantelor la anumite boli, iar Syngenta a creat noi compusi chimici ce combat aceste boli. Asadar, suntem foarte entuziasti in privinta noilor produse pe care urmeaza sa le lansam. In ceea ce priveste semintele, avem in desfasurare proiecte de dezvoltare pentru porumb, floarea-soarelui si mai multe soiuri de rapita. In prezent, suntem puternici pe piata semintelor de floarea-soarelui si rapita si ne dorim sa devenim mai puternici pe piata semintelor de porumb. Cum Syngenta a reunit de curand diviziile pentru seminte si respectiv protectia plantelor, credem ca viitoarele noastre proiecte de cercetare vor oferi solutii pentru fermieri. Este foarte important ca, in viitor, sa gandim ca un agricultor si sa oferim fermierilor solutii care sa-i ajute sa produca aceasta hrana necesara.

Am mentionat mai devreme ca este nevoie ca Romania sa produca mai mult. Stim ca, pana in anul 2050, populatia globului va creste pana la 9 miliarde. Asta inseamna ca, in urmatorii 40 de ani, trebuie sa producem cu 50% mai multa hrana. Si nu putem face asta defrisand padurile tropicale, nici cultivand deserturile. Trebuie sa reusim asta producand mai mult pe mai putin pamant. In prezent, agricultura consuma aproximativ 70% din apa potabila disponibila, iar apa va deveni o resursa tot mai rara, astfel incat este important sa dezvoltam noi solutii pentru agricultori, precum soiuri rezistente la seceta, care s-ar adapta foarte bine la climatul de aici. Asadar, vom avea o multime de noutati incitante, iar noile noastre proiecte de cercetare se vor concentra asupra dezvoltarii de solutii precum culturi tolerante la erbicide. Credem, de asemenea, ca organismele modificate genetic vor deveni importante in viitor, ceea ce va contribui la cresterea productiei de hrana. Si… pregatim multe alte noutati.

4. Agrias.ro: Ce impact are criza asupra agriculturii?
P.C.: Daca privim ce se intampla in Europa, observam ca tarile care nu sunt foarte dependente de agricultura au suferit probabil mai mult din cauza crizei. Spre exemplu, Marea Britanie nu mai produce si nu exporta prea mult in prezent; agricultura sa detine o pondere foarte redusa din produsul intern brut (PIB). Economia britanica a suferit foarte mult din cauza crizei fiindca este plina de bancheri si consultanti de asigurari, iar oamenii nu de asta au nevoie in vremuri de criza. In Romania, in schimb, 35% din populatie lucreaza in agricultura si datorita acestui fapt, cred eu, agricultura a devenit o parte insemnata din PIB-ul national, in timp ce, inainte de criza, cea mai mare parte din PIB era detinuta de constructii. Asadar, agricultura s-a mentinut pe parcursul crizei si chiar a devenit mai puternica decat era inainte. Vedem cum pretul cerealelor se mentine la un nivel record de mai multi ani, iar fermierii sunt optimisti in privinta viitorului. Este foarte probabil ca pretul cerealelor sa se mentina ridicat, iar rezervele la anumite culturi de baza, precum rapita si poate cerealele, vor scadea, fiind mai cautate in lume, partial din cauza conditiilor meteorologice si partial din cauza problemelor de anul trecut din Rusia. Deci, credem ca pretul cerealelor se va mentine ridicat si ca fermierii sunt foarte optimisti in prezent si chiar trebuie sa fie optimisti si sa investeasca acum in agricultura, sa-si cumpere utilaje bune, seminte de calitate, hibride, si produse de protectia plantelor fiindca isi vor recupera cu siguranta investitiile, daca sunt gata sa investeasca in tehnologie acum.

Cred ca, anul trecut, agricultura Romaniei reprezenta nu mai putin de 12% din PIB, in timp ce, in alte tari, nu depaseste de obicei 1-1,5%. Deci, dupa cum puteti vedea, agricultura este si va ramane importanta in Romania in anii urmatori, iar noi ii vom incuraja pe fermieri sa faca tot ce le sta in putinta pentru a produce mai mult si pentru a contribui astfel mai mult la PIB-ul Romaniei.

5. Agrias.ro: Despre sinergia diviziilor de seminte si respectiv protectia plantelor din cadrul Syngenta
P.C.: Recent, s-a anuntat ca Syngenta intentioneaza sa-si reuneasca diviziile pentru seminte si respectiv protectia plantelor pentru a deveni, daca doriti, o singura afacere. Acesta este un raspuns clar la nevoia fermierului. Noi credem ca este important sa sustinem fermierul si sa gandim ca el pentru a-i putea oferi solutii bune, care il vor ajuta sa-si creasca productia. Am mentionat deja ca vom avea nevoie de mai multa hrana si factorii care o determina. Deci, ceea ce Syngenta va face in viitor va fi sa-si reuneasca echipele diviziilor de seminte si protectia plantelor pentru a-i putea face fermierului o oferta mai buna. Cred ca, atunci cand un membru al echipei Syngenta viziteaza un fermier e bine sa poata discuta cu acesta si despre ce seminte are nevoie, si despre problemele privind protectia plantelor, si despre alte aspecte in legatura cu care fermierul ar putea avea nevoie de consultanta. Credem ca angajatii Syngenta sunt bine pregatiti si informati cu privire la provocarile cu care se confrunta fermierul si de aceea i-am putea deveni partener strategic in dezvoltarea propriilor tehnologii care sa raspunda nevoilor viitoare.

Despre Syngenta

Syngenta este o companie internațională de vârf, cu peste 25.000 de angajați în mai mult de 90 de țări, cu toții dedicați scopului de a crește potențialul plantelor.

Lasă un răspuns