Interviu video cu dl. Stephen Karl – BASF

Seria interviurilor pentru portalul de agribusiness agrias.ro continua cu dl. Stephen Karl, Head of Crop Protection BASF Romania & Bulgaria.

agrias.ro: Compania BASF activeaza in Romania de cativa ani deja. Cum ati descrie experienta agribusiness din Romania?
Stephen Karl: Salut! Ma numesc Stephen Karl, sunt managerul diviziei pentru agricultura a BASF in Romania si Bulgaria.
Pentru BASF, agricultura este un domeniu-cheie / esential. Daca ne gandim la tendintele globale – cresterea demografica, nevoia ridicata de hrana calitativa, precum carnea sau painea – realizam ca aceasta este o piata in dezvoltare. In plus, creste necesarul de combustibil ecologic si avem o suprafata limitata de pamant cultivabil. In lume sunt doar cateva zone cu teren arabil care poate fi cultivat mai intens: in nordul Braziliei si in zona Marii Negre. Si tocmai de aceea a decis BASF acum cativa ani sa investeasca in aceasta regiune: sa aloce mai multi oameni, mai multe resurse si sa sustina astfel dezvoltarea pietei.

Aici, in Romania, aproximativ 30% din pamant nu este exploatat; asadar, exista un potential urias. In plus, chiar si pamantul care este cultivat poate fi exploatat mai eficient. Adica, o agricultura intensiva, o productie sporita, per total si pe hectar. Noi, echipa BASF, prevedem Romaniei un viitor minunat si de aceea in ultimii ani am angajat aproximativ 15 persoane. De asemenea, am investit in programe de instruire si in numeroase evenimente pe teren, pentru a le arata fermierilor in ce consta agricultura intensiva practicata la nivel profesional.

BASF considera ca investitiile in aceasta piata si contributia noastra la dezvoltarea pietei ar ajuta cu adevarat Romania. Romania, la urma urmei, este o tara agricola; o piata agricola solida este principalul vector de dezvoltare al economiei romanesti.

BASF prevede Romaniei un viitor minunat. Si credem ca investind aici, contribuim la dezvoltarea agriculturii romanesti. Exista un potential urias de dezvoltare, atat in ceea ce priveste recolta, cat si productia la hectar. Asadar, pentru noi este o piata foarte importanta. Este insa nevoie si de sprijin guvernamental pentru a ne asigura ca exista infrastructura si mijloacele necesare pentru transportul marfurilor de export. In general, Romania este o tara importatoare care, credem noi, prin investitii durabile, pe termen lung, poate deveni o tara exportatoare. Astfel, agricultura ar fi un element de siguranta si un factor de dezvoltare pentru economia Romaniei.

agrias.ro: Ce impact are aceasta perioada dificila din punct de vedere financiar asupra afacerilor din agricultura romaneasca?
S.K.: Din punctul meu de vedere, acesta va fi unul dintre cei mai buni ani pentru agricultura romaneasca. Dupa cum stiti, au fost inundatii majore in Australia, seceta in Brazilia, vara trecuta incendii in Rusia… Toate acestea au crescut preturile produselor agricole. Spre exemplu, anul trecut preturile la grau erau de aproximativ 100 de euro, acum costa peste 200 de euro. Asta inseamna, pentru fermieri, agricultura intensiva. Acestia vor dori sa-si asigure recolte bogate, vor dori sa investeasca si sa incerce sa obtina o productivitate maxima la hectar, fiindca isi dau seama ca anul acesta isi pot maximiza veniturile. Deci, in general, cred ca intreaga industrie este foarte entuziasmata, fermierii sunt foarte multumiti ca piata se dezvolta si speram doar sa avem vreme buna si recolte bogate la sfarsitul anului.

agrias.ro: Ce produse pentru protectia culturilor va lansa BASF pe piata locala in viitorul apropiat?
S.K.: BASF a avut mare succes cu tehnologia Clearfield. Aceasta este tehnologia-lider la cultura de floarea-soarelui. Anul viitor sau peste 2 ani speram sa lansam Clearfield si pentru cultura de rapita. Acesta va fi un progres major pentru agricultura romaneasca. Va conferi mai multa siguranta fermierilor, le va permite sa obtina productii mai mari la hectar. In plus, vom continua sa investim in extinderea portofoliului nostru de produse AgCelence: Opera pentru porumb, Pictor pentru floarea soarelui si rapita. Ambele produse sunt inovatoare, cu eficienta demonstrata in Brazilia si SUA de mai multi ani si suntem foarte incantati sa le avem acum si in Europa pentru a le oferi fermierilor posibilitatea de a-si creste productia. In plus, incercam sa lansam cateva noi fungicide pentru cereale, care ii vor ajuta, de asemenea, pe fermieri sa-si protejeze culturile si sa obtina recolte sporite.


Despre BASF

BASF este lider mondial în domeniul chimic: „The Chemical Company”. Portofoliul său cuprinde o gama larga de produse, de la substante chimice de baza, produse pentru industria materialelor plastice, produse performante, pana la produse chimice pentru agricultura, produse de sinteza fina, precum si petrol si gaze. Partener de nădejde al tuturor sectoarelor industriale, BASF participă la creşterea succesului clienţilor săi. Cu produsele sale de mare valoare şi sistemul inteligent de soluţii, BASF are un rol important în găsirea soluţiilor la problemele globale precum protecţia mediului, folosirea eficientă a resurselor energetice, nutriţie şi mobilitate. BASF a realizat vânzări de peste 50 miliarde de EURO în 2009 şi avea aproximativ 105.000 de angajaţi la sfârşitul anului. Acţiunile BASF sunt listate la bursele de mărfuri din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (AN). Informaţii suplimentare sunt disponibile pe internet la www.basf.com

Interviul a fost filmat in format High Definition, fiind disponibil pe YouTube.com in canalul video dedicat portalului de agribusiness www.agrias.ro in format 1080p. Click aici pentru a accesa canalul video dedicat agrias.ro.

Lasă un răspuns