Intre 70-80% din carnea care intra in Romania = evaziune fiscala

Radu Timis - Presedinte ARC
Radu Timis - Presedinte ARC

Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii a declarat la Romanian Agribusiness Conference ca asociatia pe care o coordoneaza estimeaza ca intre 70-80% din carnea care intra in Romania inseamna evaziune fiscala, iar TVA-ul nu este platit, ceea ce duce la destabilizarea companiilor din Romania care inca mai respecta regulile jocului si isi platesc taxele si impozitele.

Daca in aceste sector de activitate marginile sunt de 3-4%, neplata TVA-ului poate sa aiba un efect semnificativ, iar competitia devine astfel neloiala. Un TVA mare nu sporeste productivitatea si nici dezvoltarea pe termen lung.

Un alt aspect important mentionat de dl. Radu Timis este faptul ca acest sector autohton are o capacitate de 10 ori mai mare de procesare a carnii, fata de cererea actuala, deci un potential intern major, dar neexploatat, fiindca este concurat neloial cu produse importate, marfuri la care nu se platesc nici macar taxe.

Principala concluzie: fara un TVA de 10%, mediul de afaceri autohton nu mai are nici o sansa pe termen scurt si mediu pe acest sector de activitate.

Lasă un răspuns