Întreaga lume în căutarea de gene sălbatice

Global Crop Trust a lansat o căutare la nivel mondial pentru rudele sălbatice ale celor mai importante culturi alimentare. 

Gene salbatice

Ei speră sa creeze o bibliotecă de gene sălbatice şi să dea cultivatorilor de plante posibilitatea de a reacţiona la modificarea condiţiilor meteorologice la care soiurile actuale sunt mai puţin viabile.

 Aceasta, cu atât mai mult, cu cât, o cincime din plantele actuale din lume sunt ameninţate cu dispariţia în deceniile următoare, în conformitate cu Regatul Unit Royal Botanic Gardens, Kew. Astfel că, cursa pentru a păstra  bogata zestre genetică a soiurilor sălbatice este crucială.

 Niciodată nu şti de când şi până când ai nevoie o genă.  În anii 1970, un virus care a împiedicat orezul să înflorească şi să producă recoltă a distrus cultura din Asia.  Cercetătorii de la Institutul Internaţional de Cercetare Rice, China au verificat mai mult de 10.000 de soiuri de plante de orez sălbatic cultivate la nivel local şi a găsit unul care a prezentat rezistentă la boli.  Astfel că, gena a fost încorporată în aproape toate soiurile de orez actuale.

 Oficilali al Global Crop Diversity Trust, spun că schimbările climatice vor aduce schimbări pe care agricultura nu le-a „experimentat vreodată”.

„Culturile sunt expuse la o experienţă mai putin efectuată cum ar fi temperaturi medii mai ridicate, extremele mai mari, perioade mai lungi de vreme foarte caldă şi vreme caldă,”, spune Cary Fowler, oficial al Global Crop Diversity Trust.

 De exemplu, cele mai moderne soiuri de orez înfloresc la ora 11:00 dimineaţa.  Căldura poate perturba răspândirea polenului, şi în cazul în care temperatura creşte, capacitatea plantelor de orez de a forma flori şi seminţe este afectată.  „Dar există rude sălbatice ale orezului care înfloresc la 5:00 dimineaţa sau la 11:00 noaptea”, spune Fowler.

 Iniţiativa de colectare a genelor este condusă în parteneriat cu institutele naţionale de cercetare agricolă, Royal Botanic Gardens, Kew în Regatul Unit şi Grupul consultativ pentru cercetarea agricolă internaţională . De asemenea, este găzduită în comun de către Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite şi International Bioversity.

Bugetul Guvernului Norvegiei este de 50 milioane dolari pentru finanţarea proiectului.

Programul se va concentra pe 23 culturi printre care: lucernă, arahide, banane, orz, fasole, naut, mei, mazăre, linte, ovăz, cartofi, secară, orez, sorg, floarea-soarelui, cartofi dulci, măzăriche, grâu etc.

 Lucrarea este programată să dureze 10 ani. Primele actiuni de colectare vor începe anul viitor.

 Eşantioanele de seminţe şi de plante vor fi conservate în mai multe locuri din întreaga lume, inclusiv în Svalbard Global Seed Vault în Norvegia.

Agrias.ro

Lasă un răspuns