Intrebari si raspunsuri: Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)

1. Pentru Măsura 112, dacă soţul si soţia au contracte de arendă diferite, pot accesa separat finanţare în cadrul aceleaşi sesiuni?
Conform Ghidului Solicitantului aferent măsurii 112 “Instalarea tinerilor fermieri”, nu se acordă sprijin persoanelor care nu au acte de proprietate sau contracte de arendă/concesionare încheiate în nume propriu, cu excepția soțului sau soției. În acest ultim caz, un singur membru al familiei poate primi sprijin, chiar dacă ambii soți îndeplinesc condițiile prevăzute în măsură.

2. În ce categorie se încadrează levănţica?
Conform „Catalogului Oficial al Soiurilor de plante din România”, ediţia 2011, lavanda este încadrată la capitolul VI „ Plante medicinale si aromatice”. Însa, în Cererea de Finanţare a Măsurii 112, la capitolul „Structura culturilor şi calculul UDE” acesta nu se încadrează la nicio secţiune. Prin urmare, investiţia vizată nu este eligibilă.

3. Mai acceptă APDRP-UL scrisori de confort eliberate de IFNuri?
Dorim să vă informăm că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu mai acceptă scrisori de confort emise de instituții financiare nebancare (IFN), având în vedere că acestea au fost
obținute foarte usor de către solicitanti, fără o verificare reală a bonității solicitanților, ceea ce se reflectă într-o scadere a ratei de absorbție a fondurilor europene. Având în vedere cele mai sus menționate, a fost necesară luarea deciziei ca, începând cu sesiunile lansate în anul 2011, scrisorile de confort emise de IFN-uri să nu mai fie acceptate la depunerea Cererii de Finanțare.

4. Intenționez să realizez un proiect pe Măsura 123 privind procesarea grăsimilor animale pentru obținerea de furaje pentru animale. Este această activitate sau nu considerată activitate de ecarisaj?
Conform Ghidului Solicitantului aferent Măsurii 123 ”Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, nu sunt finanţate investiţii pentru unităţi de ecarisaj.
Având în vedere sensul termenului “ecarisaj – operație de tratare şi de prelucrare a cadavrelor de animale şi a resturilor de la abatoare în vederea transformării lor în produse furajere sau
industriale” – această activitate menționată de dumneavoastră se încadrează în această sferă, fiind considerată activitate de ecarisaj.
Prin urmare, proiectul vizat de dumneavoastră, nu este eligibil.

5. Suntem o firmă nouă cu domeniul de activitate medical – ambulanţă, care doreşte să acceseze Măsura 312. Vă rugăm să ne precizaţi dacă este eligibilă achiziţionarea unui elicopter de intervenţie rapidă şi transport bolnavi (gen SMURD) şi ce condiţii trebuie să îndeplinim pentru realizarea proiectului.

Achiziționarea unui elicopter nu este eligibilă, nefiind o cheltuială în vederea desfăşurarii activității de transport cu ambulanța care intră pe cod CAEN 8690- „Alte activități referitoare la sănătatea
umană”, cod care nu este eligibil prin Măsura 312. Conform Cod CAEN 8690, transportul pacienților cu ambulanța, inclusiv avioane, este un serviciu asigurat adesea în timpul urgențelor
medicale, iar această Măsura de finanțare nu vizează activitatea spitalicească şi de urgențe medicale.

InfoAPDRP octombrie 2011

Raluca GLODEANU
Maria MEDEANU
Experți APDRP

Lasă un răspuns