Ioan Niculae investeşte în producţia de legume

InterAgro tomate

Proprietarul grupului Interagro, Ioan Niculae, va începe producţia de roşii în prima lună a anului viitor, la Zimnicea, urmând ca până la finalul lui 2011 circa 400 de tone de tomate să fie deja livrate pe piaţa internă.

Sera în care se vor produce roşiile va fi orientată pentru producţia de tomate ecologice.

Investiţia în sera de la Zimnicea, care se întinde pe un hectar, s-a ridicat la aproximativ 2,5 milioane de euro (10 mil. lei).

Compania va începe plantarea răsadurilor în prima decadă a lunii ianuarie, iar prima producţie va fi obţinută la sfârşitul lui martie. „Sera este concepută să suporte două cicluri de producţie pe an – ianuarie-iunie şi iulie-noiembrie. În 2011 aşteptăm o producţie de aproximativ 400 de tone de tomate, destinate exclusiv pieţei interne”, spun reprezentanţii Interagro.

Grupul ia în calcul pe viitor şi extinderea serei cu încă două hectare.
Potrivit datelor oferite de Interagro, furnizate anterior de Ministerul Agriculturii, în primele nouă luni ale acestui an s-au obţinut din producţia internă circa 500.000 de tone de roşii, iar din import au venit, în perioada ianuarie-august, circa 52.000 de tone. La o cantitate consumată estimată de circa 700.000 de tone în 2010 şi un preţ mediu de 3,5 lei/kg, piaţa de tomate ar putea fi estimată anul acesta la 2,5 mld. lei (584 mil. euro).

In România, producţia de tomate reprezintă 2,1% din producţia comunitară. Anul acesta, preţul roşiilor a rămas ridicat pe tot parcursul anului, având o medie de 3,5 lei/kg şi ajungând în noiembrie, când importurile au început să domine tarabele şi rafturile magazinelor, la peste 8 lei/kg.

Investiţiile în sectorul producţiei agricole a firmei Interagro mai cuprind şi un centru de vinificaţie, după ce anul trecut s-a pornit fabrica de bioetanol pe malul Dunării.
Tot de Interagro mai aparţine şi fabrica de lapte inaugurată în 2004, după o investiţie de 2,5 milioane de euro.

Agrias.ro

Lasă un răspuns