Irigatul şi piaţa – obligatorii în progresului agriculturii

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabara, a participat la Conferinţa „Irigatul şi piaţa – componente fundamentale ale progresului agriculturii”, organizată în municipiul Brăila de către Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA) Brăila.
În cadrul acestui eveniment au fost dezbătute subiecte privind reabilitarea, eficientizarea şi rentabilizarea sistemelor de irigaţii, implicarea statului român în susţinerea costurilor de pompare a apei de irigat, atragerea de fonduri europene în acest sector prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR). Alte teme aflate pe ordinea de zi au mai fost bursa produselor agricole, grupurile de producători, crearea de noi locuri de muncă în spaţiul rural, precum şi creşterea capacităţilor şi a randamentelor de producţie. De asemenea, s-a adus în dezbatere si necesitatea relansării investiţiilor pentru canalul Siret – Bărăgan.

Ministrul agriculturii a precizat ca doreşte să pregătească un pachet de măsuri prin care să susţină sistemele de irigaţii din România, fără de care nu se poate realiza o producţie agricolă stabilă. De altfel, în prezent ministerul analizează posibilitatea ca irigaţiile să fie susţinute prin compensări acordate Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI), având în vedere beneficiile aduse de irigaţii mediului ambiant.

Ministrul Valeriu Tabără a declarat că „relansarea proiectului canalului Siret – Bărăgan va însemna extrem de mult pentru tot ceea ce reprezintă agricultura Bărăganului de est. Prin acest canal se pot iriga circa 500.000 ha, cu un consum redus de energie şi cu o rentabilitatea crescută , avându-se în vedere că se asigură apa prin curgere gravitaţională”.

Valeriu Tabără i-a asigurat pe fermierii prezenţi că va face prioritizarea unor obiective de importanţă majoră pentru modernizarea fermelor care să fie finanţate din fonduri europene.

Sursa:MADR

Lasă un răspuns