Legume si fructe din Turcia contaminate cu pesticide

viitorul retail-ului romanescConform unui comunicat emis de ANSVSA, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, conducerea ANSVSA a dispus intensificarea controalelor, la nivel naţional, pentru legumele şi fructele provenite din sau cu origine Turcia. Decizia a fost luată în urma unor repetate constatări ale depasirilor limitelor maxime de reziduuri de pesticide.

O altă măsură necesară aplicată a fost aceea de prelevare a probelor din legumele şi fructele din Turcia în vamă sau la depozitul de destinaţie, cu interdicţia de a comercializa aceste produse până la sosirea buletinului de analiză. Probele se prelevează de către inspectorii ANSVSA şi sunt transmise spre analiză laboratoarelor acreditate din cadrul reţelei sanitar veterinare, care utilizează metode validate şi sau acreditate ISO 17025.

În cazul în care buletinele de analiză prezintă depăşiri ale limitelor admise ale reziduurilor de pesticide, va fi anunţat de îndată Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, iar
produsele vor fi distruse.

Un transport de 3.342 de kg de pere din Turcia a fost depistat în data de 07.02.2013, având un buletin de analiză emis de laboratorul EuroLab Bulgaria, cu depăşiri valoarea pentru pesticidele Carbendazim si Benomyl. Ca urmare, a fost declanşată alerta prin sistemul SRAFF şi produsele au fost sechestrate în vederea trimiterii spre distrugere.
Inspectorii ANSVSA au constatat că, de fapt a fost distrusă doar cantitatea de 2.977 de kg, diferenţa de 365 de kg fiind trimisă spre comercializare.
Ca urmare, unitatea de depozitare a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 de lei şi au fost anunţate organele de poliţie.
Trimiterea spre comercializare a perelor din respectivul transport face obiectul unei cercetari judiciare în momentul de faţă.
În data de 09.02.2013, în urma verificărilor, inspectorii ANSVSA au depistat un transport de 6.100 de kg de ardei capia roşu, însoţit de un buletin de analiză emis de către laboratorul EuroLab Bulgaria, care arăta depăşiri ale limitelor admise pentru pesticidul Formetanat. ANSVSA a declanşat alerta prin sistemul SRAFF şi s-a luat măsura distrugerii întregii cantităţi de produs.

Toate aceste acţiuni au fost întreprinse de către ANSVSA şi continuă să se desfăşoare, pentru a proteja siguranţa alimentară a consumatorilor români şi europeni.

Lasă un răspuns