Maximilian Riedel, invitat de Vinexpert, la Bucureşti

Reprezentantul celei  de-a 11-a generaţie a familiei austriece care a revoluţionat designul paharelor de vin, Maximilian Riedel, CEO al Riedel Crystal of America, a venit pentru prima dată în România, la invitaţia Vinexpert şi a creeat  câte un pahar pentru fiecare soi şi tip de vin Riesling şi Chardonnay, Bordeaux şi Burgundia, Porto şi Sherry şi aşa mai departe.

Astfel, paharele Riedel fructifică la maximum bogăţia aromatică a vinului. Potrivit Time Magazine, „Familia Riedel nu a produs niciodată,  măcar o sticlă de vin.

A  treia zi de Paşte, peste 130 de iubitori ai vinului, au ales să şi-o petreacă la o prezentare unică a celor mai celebre pahare şi decantoare din lume. Pentru demonstraţia de la Hotelul Ramada Parc au fost folosite patru vinuri atent alese din selecţia Vinexpert: Prince Stirbey Cramposie Selecţionată 2009 – România, Mulderbosch Chardonnay 2007 Africa de Sud, Wild Rock Pinot Noir 2008 Noua Zeelandă, Salentein Cabernet Sauvignon 2008 – Argentina.

Cu toate că , familia Riedel nu a produs nicio sticlă de vin, în ultimii 50 de ani, acest clan de maeştri sticlari a făcut mai mult pentru sporirea plăcerii oenofililor decât orice dinastie de producători de vin.

Pentru demonstraţia de la Bucureşti, Maximilian Riedel a folosit patru pahare de cristal din gama VITIS pentru Riesling, Chardonnay, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon şi un pahar de apă de unică folosinţă. Degustarea a fost comparativă, fiecare vin fiind băut, pe rând, din paharul adecvat, dintr-un pahar destinat altui soi şi din paharul de plastic.

Maximilian Riedel i-a convins chiar şi pe cei mai sceptici că  mărimea paharului, forma cupei şi deschiderea paharului dirijează vinul către zona de gust care-i potenţează cel mai bine calitatea şi aromele.

De exemplu, paharul de Pinot Noir trimite vinul pe vârful limbii, unde simţim gustul dulce, în timp ce paharul de plastic îl lasă să se împrăştie pe părţile laterale ale limbii, unde simţim aciditatea.

Pinot Noir fiind un vin cu aciditate mare, e preferabil să fie trimis spre vârful limbii, pentru a-i simţi fructuozitatea. La fel şi în cazul mirosului în paharul de Cabernet Sauvignon, buchetul fîn al Pinot-ului de abia se simte, iar în paharul de plastic nu mai simţi decât alcoolul!

Fiind el însuşi un designer foarte talentat, Maximilian Riedel şi-a prezentat şi cea mai recentă creaţie: un spectaculos decantor în formă de şarpe încolăcit, care permite aerarea maximă a vinului în timp ce se prelinge de la cap spre coadă şi înapoi.

La plecare, fiecare participant a primit câte un set de 4 pahare Vitis, în valoare de 600 de lei, alături de surprize şi vouchere oferite de partenerii Vinexpert.

În România, produsele Riedel sunt importate exclusiv de Vinexpert, fiind comercializate în magazinele reţelei din Bucureşti, Cluj şi Oradea şi pe evinoteca.ro.

Lasă un răspuns