Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va verifica toate proiectele europene de investiţii în agricultură aflate în derulare, iar acele lucrări care nu mai pot fi cofinanţate de către firmele private contractante vor fi reziliate.

Potrivit secretarului de stat Barna Tanczos, cel puţin 40 la sută dintre contractele semnate în intervalul 2008-2010 pentru proiecte UE în agricultură au probleme de bancabilitate şi pot fi reziliate, fondurile blocate de aceste proiecte fără cofinanţare fiind de sute de milioane de euro. „Banii vor fi puşi la dispoziţia altor beneficiari“, a precizat secretarul de stat.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit cu reprezentanţi ai băncilor comerciale şi ai Băncii Naţionale a României, pentru a discuta modalităţile de deblocare a creditării în agricultură. La finalul discuţiilor, şeful guvernului a arătat că una dintre problemele identificate este aceea că, în 2008, firmele nu erau obligate să prezinte băncilor scrisori de confort sau declaraţii pe proprie răspundere pentru a obţine credite destinate agriculturii, iar mulţi dintre contractori sunt în prezent în imposibilitatea de a mai asigura cofinanţarea acestor proiecte. Premierul a precizat astfel că a convenit cu băncile ca acele proiecte pentru care firmele nu mai pot asigura cofinanţarea să fie reziliate.

„Invitaţia noastră directă pentru cei cu probleme de finanţare este să meargă la bancă pentru a discuta şi negocia condiţiile de creditare, astfel încât să poată continua proiectele. Acolo unde există un minimum de bancabilitate, proiectul va continua, dar unde nu există nici măcar condiţii minimale pentru bancabilitate, contractul se va rezilia. Noi, ca ţară, nu putem sta la nesfârşit şi aştepta ani în şir să vedem dacă unii merg sau nu la bancă pentru credite, deoarece pierdem bani europeni“, a spus Boc.

Sursa: stiri.ro

Lasă un răspuns