Ministrul agriculturii, a participat la reuniunea Consiliului pentru agricultură de la Bruxelles

Valeriu Tabara

Valeriu TABĂRĂ, ministrul agriculturii si dezvoltării rurale, a participat la reuniunea Consiliului pentru agricultură şi pescuit de la Bruxelles în data de 21 februarie 2011.

Principalele puncte de pe ordinea de zi au vizat reforma Politicii agricole comune (PAC), trecerea la cuştile îmbunătăţite pentru găinile ouătoare, propunerea de reintroducere în hrana animalelor a proteinelor de origine animala (porcine şi păsări) şi solicitarea de deschidere a unui contingent fără taxe vamale pentru zahăr brut.

Referitor la PAC au fost discuţii de orientare politică cu privire la cel de-al treilea obiectiv al viitoarei PAC, respectiv Dezvoltarea teritoriala echilibrată. Valeriu TABARA a arătat că România susţine acest obiectiv şi ca sunt necesare măsuri specifice pentru încurajarea fermelor mici de a deveni competitive şi pentru a determina tinerii să se implice în sectorul agricol.

În privinţa bunăstării animalelor, la găinile ouătoare, mai multe state membre au solicitat o tranziţie scurtă, de câteva luni, după 1 ianuarie 2012, pentru a permite adaptarea producătorilor la noile cerinţe.

Nu s-a aprobat solicitarea deschiderii unui contingent de import zahar brut cu taxa zero.

Cu această ocazie,  ministrul agriculturii, Valeriu TABARA a avut întâlniri cu:
–  Giovanni KESSLER, directorul general al Oficiului de lupta anti-frauda (OLAF), pentru a discuta  situaţia proiectelor SAPARD din industria cărnii;
– Ivan FUKSA, ministrul ceh al agriculturii, privind coordonarea poziţiei celor doua state membre asupra anumitor aspecte privind viitoarea PAC;
– Miroslav NAIDENOV, ministrul bulgar al agriculturii pentru a discuta asupra armonizării poziţiei asupra unor puncte din  interes
–  Jose Manuel SILVA RODRIGUEZ, director general al DG AGRI, prilej cu care s-a abordat situaţia proiectelor SAPARD in contextul anchetei OLAF .

Sursa:MADR

Lasă un răspuns