Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a participat la conferinţa „Creditarea Agricolă”, la Intercontinental

Potrivit comunicatului de presă al MADR, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a participat în data de 12 mai 2011 la evenimentul „Creditarea Agricolă”, organizat de trustul de presă FINMEDIA, ce s-a desfăşurat în incinta hotelului Intercontinental Bucureşti, sala Rapsodia.

În cadrul conferinţei au fost dezbătute subiecte privind planul naţional strategic pentru dezvoltarea rurală 2011-2013, finanţarea investiţiilor în agricultură, creditarea activităţii curente în agricultură precum şi garantarea, contra-garantarea şi asigurarea creditelor agricole. În deschiderea acestei conferinţe, ministrul agriculturii a salutat iniţiativa de a organiza acest eveniment, ce oferă ocazia tuturor factorilor de decizie implicaţi în sectorul agricol din România, de a se cunoaşte, de a descoperi noi oportunităţi de afaceri şi de a evalua provocările şi oportunităţile existente în cadrul investiţiilor şi creditării din sectorul agricol din România.

De asemenea, Valeriu Tabără a făcut o prezentare a singurului program de anvergură naţională, care abordează integral problemele din mediul rural românesc, respectiv, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, care are totodată şi cea mai mare alocare dintre programele derulate în România în perioada 2007-2013, de cca. 10 miliarde Euro.

Prin intermediul PNDR sunt sprijinite toate sectoarele din mediul rural de la agricultură şi industrie alimentară, la infrastructură şi activităţi non-agricole. „Programul a fost demarat în anul 2008 iar de-a lungul celor trei ani, Ministerul Agriculturii a urmărit o îmbunătăţire continuă a mecanismelor de implementare, conştientizând importanţa accelerării absorbţiei fondurilor europene şi necesitatea identificării unor soluţii viabile de sprijin a beneficiarilor programului” a declarat ministrul agriculturii.

Totodată, ministrul a amintit în discursul său despre seria de discuţii punctuale pe care, împreună cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, le-a avut cu băncile comerciale, în vederea găsirii unor soluţii fezabile pentru sprijinirea start-up-urilor beneficiare ale PNDR. Astfel, a fost constituit un parteneriat între Asociaţia Română a Băncilor, principalele bănci comerciale active pe piaţa românească, Fondul de Garantare a Creditului Rural, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Ministerul Agriculturii.

În cadrul acestui parteneriat au fost organizate întâlniri la care au fost invitate 17 bănci comerciale, în urma discuţiilor acestea manifestându-şi interesul pentru o colaborare formală cu Ministerul Agriculturii. În acest sens, au fost încheiate un număr de cinci protocoale de colaborare cu următoarele bănci comerciale: CEC Bank, Bancpost, Banca Comercială Română, Alpha Bank Romania SA şi BRD – Groupe Société Générale S.A, protocoale care vizează eliberarea scrisorii de confort şi mediatizarea şi promovarea într-un cadru comun a oportunităţilor de finanţare/creditare/garantare pe care le au la dispoziţie beneficiarii măsurilor de investiţii din PNDR, pentru derularea proiectului selectat pentru finanţare”, a mai precizat Valeriu Tabără .

La acest eveniment au participat, alături de reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi firme de consultanţă, bănci comerciale, IFN-uri, asigurători, case de avocatură, furnizori de echipamente şi maşini agricole.

Evenimentul a fost completat şi de o festivitate, Gala „Agricultori de Top”, în cadrul căreia au fost decernate câteva premii de performanţă pentru importanţi jucători din agricultură şi industria alimentară.

Lasă un răspuns