Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără: Am semnale că există cumpărători de terenuri cu miile de hectare care trăiesc din subvenţii

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că are informaţii potrivit cărora există persoane care cumpără „mii de hectare” de teren şi trăiesc astfel din subvenţia la hectar, precizând, însă, că se are în vedere penalizarea acestora.

„Am semnale că există cumpărători de terenuri cu miile de hectare care trăiesc din subvenţia la hectar. Le convine să ia 81 de euro, mai vin alţi 50, cât am dat anul acesta, şi să stea. Nu vom lăsa chestiunea respectivă. Legea e elaborată, dar am retras-o din înaintarea către Guvern pentru a o pune în discuţie publică referitor la cuantumul acestei penalităţi. Nu voi putea obliga pe nimeni să cultive terenul, dar să îl oblig să-l cureţe, pot să o fac”, a declarat Valeriu Tabără.

Ministrul a spus că, în România, sunt aproximativ trei milioane de hectare necultivate, precizând că „vegetaţia de pe aceste terenuri ar putea fi transformată în carne sau în produse agricole”.

„Cel mai important lucru este că România dispune de un potenţial extraordinar de a produce şi nu numai pentru necesarul intern, ci şi pentru piaţa internaţională. Am crezut şi cred că România poate fi o putere agricolă şi nu una zonală, ci o putere internaţională. Suntem a doua ţară producătoare de porumb în acest an în Europa după Franţa”, a spus el.

De asemenea, ministrul Agriculturii a afirmat că a discutat de curând, la Bruxelles, posibilitatea de a stimula arenda pe termen lung, nu pe termen scurt, mergând de la zece ani în sus, inclusiv cu ceea ce prevede Codul Civil de transfer a acestui contract pe urmaş.

„Nu e o noutate. E un procedeu care s-a folosit în Germania cu rezultate excepţionale. Sperăm să obţinem pachetul, să vedem şi sursele. Nu ştiu cât va fi cuantumul maxim sau minim, dar ne gândim la stimularea arendei. De asemenea, vom reintroduce Legea pieţei funciare, poate că nu atât de drastică ca în Austria, dar două elemente este cert că este nevoie să le avem: dreptul de preemţiune al vecinului, al rudei de gradul întâi sau mai ales al arendaşului, a celui care investeşte şi foloseşte terenul respectiv”, a spus Valeriu Tabără.

Valeriu Tabără a menţionat că o altă prevedere va fi ca fermele mici să poată fi vândute doar în întregimea lor şi nu pe bucăţi.

„Este o prevedere în legislaţia mai multor ţări europene. Vând ferma întreagă. Pe cei care au un hectar, două, trei, va trebui să-i aducem într-un sistem de susţinere socială. Poate că cel mai bine e ca sprijinul pentru ferma de subzistenţă să crească, să se poată aşeza şi pentru autoconsum şi să se orienteze spre piaţă”, a declarat Tabără.

Sursa:Mediafax

Lasă un răspuns