Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, participă la reuniunea Consiliului UE– Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles

ue-romania

În perioada 13-14 decembrie 2010, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, participă la sesiunea lunară a Consiliului Uniunii Europene – Agricultură şi pescuit de la Bruxelles.

Cu acest prilej, miniştrii din ţările membre ale Uniunii Europene vor discuta despre Politica Agricolă Comună (PAC) după 2013 şi vor avea o dezbatere politică pe tema comunicării Comisiei Europene privind PAC după 2013. Totodată, oficialii vor încerca să definească un „fermier activ”.

În cadrul reuniunii Consiliul va fi informat atât cu privire la politica privind calitatea produselor agricole, cât şi la propunerea Comisiei în ceea ce priveşte relaţiile contractuale în sectorul laptelui. Această propunere prevede existenţa unor contracte scrise între producătorii şi procesatorii de lapte. Termenii contractuali vor putea fi stabiliţi în urma negocierii colective, prin intermediul organizaţiilor de producători, într-un mod care să echilibreze puterea de negociere a producătorilor de lapte în raport cu marii procesatori. În documentul propus de Comisie se regăsesc şi norme UE specifice aplicabile în cazul organizaţiilor interprofesionale, precum şi măsuri de sporire a transparenţei pe piaţă.

De asemenea, Comisia va prezenta Raportul trimestrial referitor la piaţa produselor lactate şi la condiţiile subsecvente de eliminare treptată a sistemului de cote pentru lapte.

În domeniul pescuitului, miniştrii vor încerca să găsească un acord politic privind posibilităţile de pescuit pentru anul 2011 la anumite stocuri de peşti pentru navele UE în apele Atlanticului, ale Mării Nordului şi Mării Negre.

Sursa:MADR

Lasă un răspuns