Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, răspunde declaraţiilor unor reprezentanţi ai PSD, cu privire, la cultivarea organismelor modificate genetic

Cu privire la declaraţiile unor reprezentanţi ai PSD Cluj, care-l acuză pe ministrul Valeriu Tabără că “a cerut Comisiei Europene ca România să reia cultivarea organismelor modificate  genetic”, domnul ministru face următoarele precizări şi recomandări celor vizaţi:

Încep prin a menţiona că introducerea în cultură a unor tipuri de soia modificate genetic se bazează în primul rând pe solicitarea primită din partea asociaţiilor de producători agricoli şi crescători de animale. Mai mult decât atât, elementele pe care se bazează fundamentarea solicitării mele, respectiv finalizarea procedurilor necesare autorizării culturilor de soia modificată genetic în Uniunea Europeana, sunt de natură ştiinţifică. În acest sens, am înaintat Comisarului European pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, John Dalli, poziţia comună a mediului Academic din România – Academia Română şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu Siseşti – cu privirea la cultivarea plantelor modificate genetic. Această poziţie este postata pe site-ul MADR la secţiunea Agricultura, domeniul organisme modificate genetic.

Din experienţa mea, cei care adoptă o atitudine reticentă faţă de produsele biotehnologiei moderne sau le resping de-a dreptul, nu au ca bază o documentare ştiinţifică, ci doar opinii formate din frânturi de argumente servite de alţii şi o lipsă de cunoaştere. De cele mai multe ori aceştia nu cunosc faptul că există deja o istorie de cultivare şi consum a plantelor obţinute prin metode superioare de ameliorare a plantelor lipsită de evenimente negative.

Evident, introducerea în cultura comerciala a plantelor transgenice este autorizată numai după evaluarea riguroasă a riscurilor pentru mediu, sănătatea oamenilor şi animalelor care ar putea fi asociate acestei acţiuni.

Atât eu, cât şi familia mea, consumăm cu încredere produse alimentare ce au în componenţă OMG autorizate. Nu poţi să nu ai încredere în sistemul european de evaluare a riscurilor, acesta fiind unul dintre cele mai drastice din lume. Însă, e adevărat, încrederea mea se bazează pe o cunoaştere aprofundată a domeniului, inclusiv a mecanismelor de control, verificare şi atestare.

Introducerea în cultură a soiei modificate genetic are ca principali beneficiari crescătorii de animale, fermierii şi consumatorii de alimente. Un lucru bine ştiut de cei care trăiesc din agricultură este că potenţialul agricol al României în asigurarea proteinei vegetale – a hranei pentru animale şi a oamenilor – a scăzut dramatic în 2007, odată cu aderarea României la UE şi obligativitatea eliminării acestei plante din sistemul de culturi agricole. România a devenit importator net de soia şi şroturi de soia, din ţări în care se cultivă cu preponderenţă soia modificată genetic. Aşadar, din acest punct de vedere, România a devenit doar piaţă de desfacere, nu şi producător.

Recomand aşadar specialiştilor PSD Cluj,  să se documenteze temeinic, înainte de a emite opinii şi păreri personale pe domenii atât de complexe şi cu impact micro şi macro economic, cum este siguranţa produselor realizate prin biotehnologii moderne. Cu atât mai mult, ar trebui să se cenzureze de la declaraţii publice vehemente pe această temă cu cât astfel de opinii nu sunt unanim împărtăşite în cadrul PSD. De asemenea, recomand ca în cadrul acţiunii de documentare prealabile pentru a asigura baza de realism ştiinţific a unor astfel de declaraţii de presă, să se ceară părerea specialiştilor în domeniu, unul dintre aceştia fiind chiar Excelenţa Sa, rectorul USAMV Cluj, domnul profesor universitar dr. Doru Pamfil, preşedintele Comisiei de Biotehnologii din ASAS.

Nu în ultimul rând, ca şi agronom de profesie şi om politic, recomand să fie consultaţi şi fermierii romani, inclusiv cei afiliaţi PSD. Vor afla că reintroducerea culturii de soia modificate genetic, cultivată cu succes în România până în 2007, este cerinţa majorităţii fermierilor români.

Sursa:MADR

Lasă un răspuns