Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, s-a întâlnit cu o delegaţie a Comisiei Agricole a Camerei Deputaţilor din Parlamentul Republicii Cehe

Potrivit comunicatului de presă al MADR, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, s-a întâlnit cu o delegaţie a Comisiei Agricole a Camerei Deputaţilor din Parlamentul Republicii Cehe, marţi 17 mai 2011, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Delegaţia a fost condusă de Josef Novotny, vicepreşedinte al comisiei agricole.

Delegaţia condusă de domnul Josef Novotný a mai cuprins întâlniri cu Directorul General al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, precum şi cu oficiali ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

În cadrul întâlnirii au fost purtate discuţii cu privire la reforma politicii agricole comune – concepte şi simplificare, modul de organizare a fermierilor în cele doua state, creşterea gradului de asociere a fermierilor în vederea apariţiei unui numar mai mare de ferme medii, aspecte privind controalele încrucişate, tehnologiile inovative în agricultură – puncte tari şi puncte slabe, precum şi aspecte referitoare la informatizarea sistemului agricol. Au ramas deschise discuţii cu privire la aplicarea în România a politicii agricole comune în domeniul vitivinicol.

Cu această ocazie au fost dezbătute domeniile de interes comun între România şi Republica Cehă în domeniile Politicii Agricole Comune (PAC) 2014 – 2020 şi pieţei funciare.

Reprezentanţii Parlamentului ceh s-au arătat interesaţi atât de proiectele din domeniul producerii energiei din resurse regenerabile, cât şi de felul în care a fost rezolvată problema epurării apelor în comunele din România, proiecte finanţabile prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013.

În continuare, a avut loc un schimb de păreri în domeniul legislaţiei privind vânzarea terenurilor agricole din România persoanelor nerezidente, formele de sprijin acordate pentru creşterea şi bunăstarea animalelor, relaţiile dintre producător – procesator – distribuitor.

În încheiere, cele două părţi s-au asigurat reciproc de colaborarea în ceea ce priveşte promovarea intereselor comune la nivel european în cadrul PAC 2014 – 2020, dar şi pentru identificarea altor posibilităţi de cooperare în alte domenii de interes din domeniul agricol.

Lasă un răspuns