Ministrul agriculturii, Valeriu TABĂRĂ, s-a întâlnit cu reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România

Ovine

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu TABĂRĂ, s-a întâlnit, marţi, 08 februarie 2011, cu reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România şi ai Federaţiei Romovis 2000.

Cu această ocazie au fost dezbătute mai multe probleme cu care se confruntă sectorul de creştere a ovinelor: nevoia iniţierii şi a elaborării legislaţiei privind acordarea plăţilor naţionale directe complementare (CNDP) la ovine pentru anul 2011, continuarea acordării de credite pentru producţie, în special pentru achiziţionarea materialului genetic cu certificat de origine, înfiinţarea abatoarelor de capacitate mică, sprijinirea financiară a patrimoniului genetic de origine animală, sprijinirea activităţii de Control Oficial al Producţiilor, preluarea identificării şi înregistrării animalelor de către asociaţiile de crescători şi preluarea bazei de date privind înregistrarea acestora de către ANARZ.

Ministrul Valeriu Tabără a dat asigurări că doreşte o strânsă colaborare cu  asociaţiile crescătorilor de animale şi a răspuns punctual la problemele sesizate de către aceştia. Unele dintre probleme sunt deja în curs de rezolvare, mai precis,  pentru sprijinirea financiară a conservării patrimoniului genetic animal s-a elaborat deja un proiect de hotărâre a Guvernului care a fost depus la Secretariatul General al Guvernului, iar proiectul de hotărâre privind înfiinţarea abatoarelor de capacitate mică este deja în curs de avizare la ministerele avizatoare.

În cea de-a doua parte a întâlnirii au participat şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ), ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Federaţiei Patronatelor Medicilor Veterinari (FPMV). În cadrul discuţiilor a fost prezentată nemulţumirea asociaţiilor faţă de taxele percepute de medicii veterinari pentru crotaliere. De asemenea, s-a discutat posibilitatea preluării acţiunii de identificare şi înregistrare a ovinelor de către asociaţiile de crescători şi modificarea legislaţiei în acest sens. În urma acestei întrevederi a rezultat faptul că sunt necesare întâlniri mai frecvente cu diferiţi factori de decizie pentru soluţionarea problemelor din sector.

Sursa:MADR

Lasă un răspuns