Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, speră să cheltuiască 3 miliarde euro, până la finele anului 2011

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, speră ca până la finalul acestui an România să poată cheltui trei miliarde euro. Aceasta în condiţiile în care până acum au fost absorbite doar două miliarde euro din cele aproape 11 miliarde euro pe care ţara noastră le are la dispoziţie în perioada 2007-2013.

“Aş vrea ca la finalul anului 2011 să ne apropiem de aproape trei miliarde euro ca absorbţie din fonduri structurale. Până la această dată s-au cheltuit două miliarde euro şi alţi patru miliarde de euro sunt angajaţi în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”, a spus Tabără.

România nu poate continua să fie importatoare de alimente, având în vedere potenţialul pe care îl are. “România nu poate fi o ţară importatoare de produse alimentare. Într-un astfel de sistem, marii investitori nu vin. Sfârşitul anului 2010 – începutul lui 2011 ne dă certitudine că anul agricol va fi unul bun”, a mai arătat Tabără.

Fermierii români au, în prezent, în conturi, circa 3,4 miliarde euro ca plăţi pentru dezvoltare, în timp ce sectorul agricol din România beneficiază de 37% din totalul fondurilor europene alocate în Uniunea Europeană pe sectorul agricol, a precizat ministrul.

“Sectorul agricol din România beneficiază de 11 miliarde de euro, avem deci 36-37% dintre sursele de finanţare din Uniunea Europeană. La ora actuală, 3,4 miliarde de euro se găsesc în conturile fermierilor ca plăţi efectuate. S-au găsit aceste surse care s-au dus efectiv către fermieri”, a menţionat Tabără.

Sursa :Capital

Lasă un răspuns