Ministrul Fuia sustine la Bruxelles simplificarea PAC si reducerea birocratiei

Stelian Fuia, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale
Stelian Fuia, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale

Conform unui comunicat de presa emis de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul agriculturii Stelian Fuia, a participat în perioada 19 – 21 martie 2012 la Consiliul de Miniştri organizat la Bruxelles. Ministrul a fost însoţit de directorul în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru PNDR, Adela Ştefan, directorul general al Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru POP, Marisanda Pîrîianu, consilierul pe afaceri europene Emilia Mohan şi purtătorul de cuvânt al MADR, Carmen Constantin.

În cadrul întâlnirilor s-a discutat propunerea de reformă a Politicii Comune în domeniul Pescuitului (PCP). Ministrul Stelian Fuia a susţinut menţinerea pescuitului costier şi a acvaculturii pentru ca România să profite de potenţialul piscicol deţinut. „Romania este importator net de peşte şi produse din peşte, aşa că avem tot interesul de a valorifica acvacultura, pentru ca există potenţial”, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, într-un briefing de presă susţinut la sediul Comisiei Europene.

Încurajarea acvaculturii ar presupune introducerea sectorului în cadrul politicii comune pe pescuit şi finanţarea lui din fonduri europene. Astfel, ar putea fi susţinut şi pescuitul în râuri sau lacuri deoarece în prezent, acvacultura din cadrul PCP se referă doar la acvacultura marină. Acest punct de vedere e susţinut de toate statele membre UE care nu au ieşire la mare.

Un alt punct important discutat la întrunirea Consiliului de miniştri a fost simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC) 2014 – 2020 în vederea reducerii poverii administrative asupra fermierilor. România consideră că unele propuneri ale Comisiei Europene nu simplifică, ci creează mai multa birocraţie, transformând fermierii în administratori. „Ca ministru al Agriculturii susţin adaptarea unor propuneri din cadrul PAC pentru a simplifica implementarea acesteia în Romania”, a subliniat Stelian Fuia.

Alte propuneri discutate, conform ordinii de zi, au fost „înverzirea”, definirea fermierului activ, plafonarea plăţilor directe către fermele mari. Poziţia României se traduce prin solicitarea reformulării acestor prevederi. Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, consideră necesară includerea unor măsuri de simplificare în cadrul schemelor pentru micii şi tinerii fermieri. Ministrul român a subliniat nevoia ca plăţile către fermieri să fie egale în statele comunitare. Reprezentanţii celorlaltor ţări susţin, de asemenea, echilibrarea subvenţiilor acordate fermierilor.

Ministrul Stelian Fuia a avut două întâlniri cu ministrul Agriculturii din Polonia, Marek Sawicki, respectiv cu ministrul Agriculturii din Cehia, Petr Bendl. Scopul întrevederilor a fost armonizarea poziţiilor şi susţinerii celor trei ţări pe PCP şi PAC. S-a stabilit un calendar pentru realizarea unor proiecte de lucru care să elimine diferenţele dintre cele trei ţări în susţinerea punctelor de reformă a PAC şi PCP. Prezentarea poziţiei comune a celor trei state va fi făcută într-o reuniune a ţărilor din Europa Centrală şi Europa de Est din luna mai, la Bucureşti, la invitaţia ministrului Agriculturii, Stelian Fuia.

Ministrul Stelian Fuia s-a alăturat precizărilor reprezentanţilor Portugaliei şi Spaniei asupra efectelor secetei şi a înştiinţat Consiliul de miniştri că România a fost afectată de vremea nefavorabilă, iar producţia de legume a fost distrusă în multe zone din ţară în urma căderilor masive de zăpadă. Evaluarea completă a pagubelor va fi prezentată la viitorul Consiliu de miniştri din perioada 26 – 27 aprilie 2012.

De asemenea, ministrul Stelian Fuia a participat la evenimentul organizat de Parlamentul European pentru sărbătorirea a 50 ani de PAC, cea mai integrată politică europeană. Ministrul Agriculturii a participat şi la întâlnirea grupului PPE, la care au fost prezenţi alţi nouă miniştri ai Agriculturii din statele cu cele mai mari producţii de vin. Scopul dezbaterii a fost menţinerea drepturilor de plantare a viţei de vie. În cazul în care s-ar liberaliza drepturile de plantare, ar creşte producţia de vin de slabă calitate. Concluzia întrunirii a fost că este necesară menţinerea dreptului de plantare, astfel încât să fie menţinută producţia de vin de calitate superioară.

Astazi, ministrul român al agriculturii a avut o întâlnire bilaterală cu Maria Damanaki, Comisarul European pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, în cadrul căreia s-a discutat despre implementarea Programului Operaţional pentru Pescuit şi accesul la resurse în Marea Neagră. Comisarul Damanaki a aratat ca susţine eforturile României pentru deblocarea plăţilor în cadrul POP. Ministrul Stelian Fuia a subliniat interesul României pentru finanţarea europeană a acvaculturii de apă dulce din România. Discuţiile celor doua părţi vor continua săptămâna viitoare, când Comisarul European va vizita Romînia, în perioada 28 – 29 martie 2012.

Cu ocazia deplasării la Bruxelles, ministrul Stelian Fuia a avut o întrevedere şi cu Dacian Cioloş, Comisarul european pentru Agricultură, pentru a discuta despre interesele României în reforma PAC.

Lasă un răspuns