Modernizarea agriculturii- numai prin comasarea terenurilor

La conferinţa cu tema ‘Comasarea terenurilor: pot fi ‘băncile funciare’ un instrument pentru dezvoltarea agriculturii româneşti?, unde au participat reprezentantii Ministerului Agriculturii, Ambasadei Olandei şi Camerei de Comerţ Româno-Olandeze, concluzia a fost , că singura speranţă de modernizare a agriculturii româneşti este legată de comasarea terenurilor.

Prezentările şi dezbaterile, au avut ca scop nu numai aducerea în discuţie a situaţiei prezente, dar şi explorarea posibilelor soluţii, printre care şi un instrument mai puţin cunoscut în România – cel al ‘băncilor funciare’.

Întâlnirea a iniţiat un dialog, între instituţiile cu competenţe în domeniu, fermierii şi proprietarii de terenuri agricole, mediul academic, bănci şi alte instituţii financiare.

Potenţialul extraordinar al ţării, este irosit din cauza fărâmiţării excesive a pământului şi România trebuie să urmeze tendinţa înregistrată în UE în ceea ce priveşte comasarea terenurilor agricole şi să elaboreze politici actuale în acest domeniu, a spus ambasadorul Olandei în România, Tanya van Gool.

Diplomatul olandez, a spus, că ‘Olanda avea în urmă cu 50 de ani 300.000 de ferme agricole, iar acum au rămas doar o pătrime, respectiv 75.000 de ferme, ceea ce nu a împiedicat-o să devină un mare jucător pe piaţa agricolă internaţională’.

De asemenea, ambasadorul Olandei în România, a menţionat, că Olanda, este la ora actuală, după SUA, cel mai important exportator de produse agricole, cu exporturi cifrate la peste 65 de miliarde de euro pe an, deşi ţara sa este de 6-7 ori mai mică decât România.

Tanya van Gool, a asigurat că experţii olandezi vor oferi părţii române toată experienţa în politica funciară.

Lasă un răspuns