Moldova a decis să sisteze exportul de zahăr

Zahar

Producătorii de zahăr din Republica Moldova au decis să sisteze exporturile pentru a preveni o criză pe piaţa internă şi a stopa creşterea în continuare a preţurilor la acest produs.

Decizia a fost adoptată în cadrul unei şedinţe a conducerii întreprinderilor producătoare de zahăr cu Vasile Bumacov, ministru al agriculturii şi industriei alimentare. Ministrul a declarat că nu doreşte ca statul să intervină cu măsuri administrative, iar decizia de a sista exporturile au luat-o companiile ce produc şi exportă zahăr, potrivit Adevărul-Moldova.

Producătorii de zahăr susţin că, deşi pe piaţa internă există suficient zahăr, s-a decis sistarea exportului pentru a nu crea panică şi a preveni o eventuală criză.

În ultimele luni, pe piaţa zahărului are loc un veritabil război între cele două companii care deţin circa 100% din piaţa zahărului din Republica Moldova, care s-au acuzat reciproc de crearea unui deficit şi majorarea artificială a preţurilor, ba chiar au cerut şi intervenţia Agenţiei Antimonopol, menţionează publicaţia.

Din luna noiembrie 2010, preţul pentru un kilogram de zahăr s-a majorat cu 41%, ajungând la circa 1 euro kilogramul. În anul 2010, producţia de zahăr a fost de circa 120.000 tone, iar necesitatea de consum constituie 65.000 de tone. Până acum s-au exportat circa 30.000 tone.

Recent, guvernul de la Chişinău a interzis şi exportul de grâu, fiind posibile măsuri similare şi în privinţa cartofilor şi porumbului.

Agrias

Lasă un răspuns