Mugur Isărescu: Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care România înregisterează şi recesiune şi inflaţie

Arieratele sunt oricum o problemă majoră a României, ca o boală contagioasă care denaturează fondul economiei de piaţă – disciplina monetară, fiscală, plăţile la timp, determinând un lanţ de întârzieri de plată mai rele decât deficitele mari, a avertizat Isărescu.

‘Este o problemă majoră a României, pentru că este ca o boală contagioasă, se transmite şi denaturează fondul economiei de piaţă. Fondul economiei de piaţă este reprezentat de disciplina financiară, disciplina monetară şi disciplina fiscală, plăţile la timp. Creează un lanţ de întârzieri de plăţi, acestea pot să fie mai rele decât deficitele mai mari’, a afirmat oficialul BNR.

Isărescu a spus că arieratele distorsionează criza. ‘Cel care are mai multă putere să nu îşi plătească furnizorii, acela creşte sau dă senzaţia că creşte deşi poate fi putred de sus până jos. Trebuie indusă disciplina fiscală de la stat., el e primul care trebuie să dea exemplu pozitiv’, a atenţionat guvernatorul băncii centrale.

‘Sunt multe cauze ale recesiunii în momentul de faţă şi ale continuării recesiunii. Avem datele negative pe trimestrul III şi nu există vreo şansă ca datele din trimestrul IV să fie mai bune. Aşteptăm date mai bune în trimestrul I 2011. Între obstacolele pentru date economice mai bune sunt arieratele statului, datoriile scadente şi neplătite către companii private. Toate acele companii care au făcut lucrări publice nu au bani ca să împingă mai departe locomotiva ieşirii din recesiune. De-asta au făcut criteriu pe arierate cei de la Fondul Monetar Internaţional ‘, a spus la rândul său consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Sursa:agerpres

Lasă un răspuns