Muzica satelor – rătăcită pe uliţă, păstrată pe CD
Sub presiunea muzicilor moderne, a gusturilor publicului şi a globalizării, cântecele tradiţionale de la sat se sting. Însă trei cercetători de la Muzeul Ţăranului Român scotocesc lumea rurală pentru a aduce la lumină creaţiile autentice.
Sub coordonarea sa, muzica a început să fie culească şi pusă pe casete din anul 1992, iar din 2000 pe CD-uri. De-a lungul timpului, cercetătoarea a descoperit şi două tarafuri care au avut ulterior o carieră strălucită în show-business-ul occidental: fanfara „Zece Prăjini” şi „Taraful din Clejani” (cunoscut acum drept „Taraf de Haïdouks”).
Doine, sârbe, colinde, cântece de cătănie sau de nuntă. Modelul urmat de proiectul numit „Ethnophonie” a fost cel al lui Constantin Brăiloiu, care în anii ’30-’40 a înregistrat în studio muzici de la sat, dar şi de la oraş. „Poate, într-un viitor, cineva îşi va dori să ştie cum suna muzica satelor şi a oraşelor din România la sfârşitul secolului XX şi la începutul celui următor”, spune Speranţa Rădulescu. Alături de ea, în cadrul proiectului „Ethnophonie” lucrează şi etnomuzicologii Florin Iordan şi Costin Moisil. În cea mai mare parte, fondurile necesare pentru producţia CD-urilor au venit fie vânzarea discurilor deja produse, fie din fonduri europene sau de la Fundaţia Soros.
Pentru mai multe click aici.