Ne aşteaptă o iarnă grea

De pretutindeni a venit ştirea că peste Europa se va aşterne cea mai grea iarnă din ultimul mileniu, pe alocuri cu temperaturi de -30°C, potrivit unor prognoze estimate de experţi polonezi, bulgari sau sârbi.

În schimb, specialiştii noştri ne asigură că acum este prea devreme pentru a face presupuneri despre cum va fi întreg sezonul rece, având în vedere că Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) elaborează prognoza sezonieră pe un interval de 1-3 luni, pe baza informaţiilor primite de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu. „La această dată putem oferi informaţii doar despre prima lună de iarnă. Informaţiile complete privind iarna 2010-2011 vor putea fi transmise la începutul lunii decembrie”, ne-a precizat Elena Mateescu, şef laborator agrometeorologie ANM.

Vremea în prima lună a iernii

În decembrie, meteorologii estimează temperaturi medii lunare apropiate de normele climatologice lunare în majoritatea zonelor, iar în centrul şi nordul ţării valorile termice se pot situa sub mediile multianuale lunare. Cantităţile de precipitaţii vor putea înregistra valori normale în majoritatea regiunilor, iar în vestul, centrul şi nordul ţării acestea se pot situa peste mediile multianuale lunare.

Nu sunt excluse situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp. Sunt posibile ninsori asociate cu intensificări ale vântului ce pot lua local aspect de viscol, îndeosebi în Muntenia, Dobrogea şi Moldova, iar invazia maselor de aer rece continental polar sau arctic poate determina nopţi geroase.

Gradul de „asprime” al intervalului poate fi dat de durata numărului de zile consecutive cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii într-un interval scurt, dar şi de faptul că în ultimii ani, în România, iernile au fost mai blânde, exceptând iarna 2009-2010, explică meteorologii.

INMH

Lasă un răspuns