O treime din exporturile Romaniei de materii prime agricole, in afara UE, o reprezinta porumbul

Conform publicatiei economice ZF, traderii de materii prime agricole prezenţi în România au trimis anul trecut la export în afara Uniunii Europene porumb în valoare totală de 306,3 milioane de euro, adică o treime din totalul exporturilor făcute de firmele româneşti pe aceste pieţe, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Printre ţările „exotice” care au achiziţionat anul trecut grâu românesc se numără Egipt, Siria, Coreea de Sud, Liban sau Africa de Sud.

Concentrarea exporturilor de porumb către pieţele din afara Uniunii Europene este surprinzătoare în condiţiile în care mai mult de două treimi din totalul exporturilor de produse agroalimentare româneşti ajunge în fiecare an pe pieţele din Uniunea Europeană.

Anul trecut exportatorii români au livrat la extern produse agroalimentare în valoare totală de 3,9 miliarde de euro, din care 72% au avut ca destinaţie finală una dintre pieţele din UE. Restul de produse în valoare totală de 1,1 miliarde de euro au ajuns în spaţiul extracomunitar.

Producătorii români au recoltat anul trecut 11,4 milioane de tone de porumb, în creştere cu 21% faţă de anul precedent, aceasta fiind şi cea mai bună producţie din ultimii cinci ani.

În bani, recolta de porumb valorează aproximativ 2,5 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere cotaţiile de pe pieţele internaţionale. În 2011 traderii au exportat fiecare tonă de porumb pentru circa 250 de euro. Pe piaţa locală aceeaşi cantitate de porumb se tranzacţionează în prezent pentru 176 de euro. În acelaşi timp pe pieţele internaţionale cotaţia variază între 200 şi 245 euro/tonă.

Exporturile de materii prime agricole sunt controlate de marile case de comerţ printre care se numără Cargill, Ameropa, Alfred Toepfer, Nidera sau Bunge.

Sursa: ZF.ro
Pentru articolul complet, click aici.

Lasă un răspuns