Oamenii sunt consumatori din ce în ce mai mari ai producţiei vegetale

Vegetal

Pe măsură ce populaţia umană continuă să crească şi tot mai multe societăţi îşi dezvoltă economiile moderne, rata de consum este în creştere, atât pe cap de locuitor cât şi la nivel global. În plus faţă de alimente, plantele sunt consumate pentru hârtie, îmbrăcăminte, hrană pentru animale, lemn de foc, biocarburanţii, materiale de construcţii şi de ambalare, precum şi multe alte utilizări.

 Un grup de cercetare NASA, condus de Marc Imhoff, cuantifică pentru prima dată acest consum global în 2004, când grupul a constatat că în 1995 oamenii au consumt 20% din materialul vegetal produs pe toate terenurile în acel an.

 Acum, aceeaşi linie de cercetare urmăreşte producţia vegetală multi-decadică, care stabileşte o bază de productivitate a Pământului, şi o tendinţă pe 10 ani a consumului uman.

 Astfel că, din 1995 până în 2005, consumul uman a crescut de la 20% la 25% din producţia vegetală totală a fiecărui an.  Imhoff a spus că oamenii de ştiinţă cred că creşterea este semnificativă pentru aceasta perioadă de timp, dar că o parte din provocarea acestor cercetări este de a determina limitele de producţie a ecosistemelor şi rata impactului privind consumul în creştere.

Atât consumul total, la nivel mondial cât şi consumul pe cap de locuitor sunt în creştere.

Există regiuni în unele zone urbane unde se consumă mai mult de 30.000 de ori decât valoarea producţiei vegetale regionale, iar discrepanţe majore rămân în continuare pe zone.

 În timp ce producţia vegetală variază de la an la an, cea mai mare parte în funcţie de vreme, tendinţele cererii de consum sunt în creştere. În funcţie de regiune, unele creşteri se datorează pur şi simplu creşterii populaţiei – mai multi oameni consumă mai multe alimente, mai multă hartie, mai mult lemn pentru foc etc.

 Acest lucru a fost văzut în locuri precum India, unde populaţia este în plină expansiune, dar nivelurile individuale de consum nu au crescut dramatic, încă.  În alte locuri, creşterea economică a fost in expansiune, iar consumul pe cap de locuitor are tendinta de creştere, iar în unele zone, cum ar fi America de Nord, atât populaţia cât şi consumul pe cap de locuitor sunt în creştere.

 Grupul de cercetare a datelor privind producţia vegetală este asigurat de instrumente prin satelit, NASA, de foarte înaltă rezoluţie, Radiometer (AVHRR) şi în ultimii ani prin Rezolutie Spectroradiometer Imaging (MODIS).

 Oamenii de ştiintă au analizat şi datele privind consumul de la Naţiunile Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură pentru profiluri de ţară. Astfel, s-a constatat că  cererea globală este în creştere.

 S-a trecut de la un consum de 20% la aproximativ 25% în ultimii 10 ani.  Făcând scenarii de viitor, aceasta poate să meargă până la 50%, Astfel că, trebuie acordată o atenţie foarte mare pentru gestionarea terenurilor şi pentru a maximiza productivitatea.

Agrias.ro

Lasă un răspuns