Uniunea Europeana inaspreste regulile de aprobare a OMG-urilor

CE-reguli OMG

AESA  (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor) a elaborat noi reguli de evaluare a impactului pe care il au plantele modificate genetic asupra mediului.

Organul de control al UE in materie de siguranta alimentelor a schimbat grilele de evaluare in urma efectuarii unor modificari majore in propriul sistem de aprobare a recoltelor modificate genetic.

Noile norme de evaluare prescrise de AESA stabilesc proceduri noi pentru companiile din industria biotehnica ce activeaza in domeniul agrar. Acestea se refera la modul in care companiile cer aprobarea UE pentru recoltele modificate genetic, la posibilele efectele pe termen lung si la impactul recoltelor asupra insectelor sau a altor plante.

AESA a inasprit regulile de aprobare a recoltelor modificate genetic ca raspuns la criticile formulate in acest sens de unele state membre UE. Printre tarile nemultumite se numara si Franta, care acuza AESA ca nu a luat in calcul toate preocuparile legate de mediu atunci cand a aprobat unele culturi modificate genetic.

Tot Franta a refuzat sa discute propunerea Comisiei Europene (CE) de a lasa statele membre sa decida singure daca vor aproba sau nu plante modificate genetic, pana la o clarificare a procedurilor din partea UE.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca noile masuri vor fi puse in aplicare dupa ce vor fi discutate cu toate tarile membre, luna viitoare.

Odata cu aplicarea masurilor, in decembrie, Comisia va publica si un raport despre riscurile si beneficiile socio-economice aduse de recoltele modificate genetic.

Sursa:Green report

Lasă un răspuns