Patronatele cer FMI reducerea cotei unice şi a CAS,precum şi un deficit bugetar mai mare pentru 2011

Patronatele cer FMI reducerea cotei unice şi a CAS,precum şi un deficit bugetar mai mare pentru 2011.

„Venim cu o ofertă interesantă pentru FMI adoptată de conducerea Alianţei Confederaţiilor Patronale din România – ACPR. Vom cere reducerea cotei unice de la 16% la 10%, diminuarea contribuţiilor pentru asigurările sociale de stat de la 44,6% la 41%, precum şi reducerea TVA de la 24% la 5% în agricultură. Asta ar însemna venituri de un miliard de euro pe an la bugetul de stat precum şi reducerea preţurilor la produsele alimentare cu 15%”, a declarat, vineri, înaintea întâlnirii cu delegaţia FMI, purtătorul de cuvânt al ACPR, Dan Matei Agathon.

El a adăugat că datele ACPR arată că aceste măsuri nu vor duce la creşterea deficitului bugetar.

Preşedintele UGIR – 1903, Ioan Cezar Corâci, a afirmat că susţine reducerea CAS şi a TVA, dar a arătat că Uniunea, împreună cu Confederaţia Partonală din Industrie CONPIROM, va propune FMI flexibilizarea ţintei de deficit bugetar stabilită pentru 2011.

„Declinul economiei în 2010 va fi mai accentuat decât estimarea de minus 1,9% obţinută pe baza datelor statistice înregistrate în primul semestru, care arată o scădere economică de 2,4%. Previziunile experţilor independenţi şi ai marilor bănci arată o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 3% în 2010 şi de 1,8% în 2011. Aceste date fac necesară reanalizarea ţintei de deficit bugetar de 4,4% pentru 2011 prevăzută prin acordul cu FMI”, a spus Corâci.

Corâci a arătat că un deficit mai mare cu două puncte procentuale decât ţinta pentru anul viitor ar asigura sumele necesare pentru investiţiii publice estimate de el la trei miliarde de euro în 2011.

 Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns