Piaţa de terenuri a fost mai efervescentă, în 2010

terenuri

Piaţa de terenuri a fost mult mai efervescentă în 2010 comparativ cu 2009, interesul cumpărătorilor fiind împărţit egal între Capitală şi celelalte oraşe, conform celui mai recent raport Colliers.

‘Piaţa de terenuri va rămâne, în 2011, o piaţă a cumpărătorilor, în care tranzacţiile se vor încheia doar la preţuri competitive. Este important ca proprietarii să rămână flexibili, atât în materie de preţuri cât şi în diferitele structuri pe care le pot îmbrăca tranzacţiile. Nu estimăm scăderi mari de preţuri în viitor, ci doar ajustări minore ale preţurilor în limita marjelor negocierii, şi anume 15-20% din preţul cerut’, afirmă Mihai Bogza, Associate Director al Colliers International.

În 2010, cererea a venit în mare parte dinspre utilizatorii finali, în timp ce achiziţiile speculative au fost destul de rare. Cei mai activi cumpărători au fost operatorii de retail de tip big box, care au vizat şi alte oraşe mari în afară de Bucureşti, în special cele cu peste 50.000 de locuitori. Cele mai multe tranzacţii în 2010 au fost încheiate de Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market şi Dedeman.

Piaţa de terenuri a cunoscut o revigorare în 2010, iar tranzacţiile s-au înmulţit. Loturile de teren vândute în Bucureşti sunt predominant destinate dezvoltarilor de retail sau birouri şi secundar proiectelor rezidenţiale (vile individuale sau proiecte de apartamente de scară redusă) sau din sectorul medical.

În 2010, în Bucureşti, tranzacţiile s-au încheiat la preţuri cu 15-30% mai mici decât în 2009. Scăderea preţurilor a fost mai abruptă în oraşele de provincie, cu excepţia acelora în care există 2 – 3 proprietari dominanţi ce controlează mare parte din oferta de calitate şi nu sunt presaţi să vândă.

Lasă un răspuns