Piata rapitei din Romania: provocari si solutii

rapita

Printre culturile-vedeta la nivel mondial se numara si rapita – nu doar o sursa de uleiuri vegetale (printre cele mai importante, după soia şi palmier), dar si de carburant alternativ, intrucat se folosește pentru biodiesel.

Si in Romania, de la un an la altul, tot mai multi fermieri includ in mixul lor de culturi si rapita. De ce? Fiindca este o cultura profitabila, aducand incasari comparabile cu cele obtinute din porumb si marje de profit cuprinse intre 20-30%, in functie de tehnologia utilizata. Astfel, in ultimii ani, cultura de rapita creste constant pe piata nationala, iar tendinta ascendenta se mentine: in 2017, suprafata recoltata a depasit 590.000 de hectare. Mai mult, cum si tehnologia implementata in culturile din Romania a evoluat, iar conditiile meteo nu au afectat culturile, anul acesta s-au obtinut recorduri la productia totala (1.684.795 tone), precum si cea mai mare productie medie la hectar (2844 kg/ha), valori foarte apropiate de mediile europene.

Rapita – o cultura in permanenta crestere, in Romania

România este unul dintre cei mai mare producători de rapiță din Uniunea Europeană, acoperind aproximativ 5% din recolta totală a UE. Ne devanseaza insa tari precum Franța, Germania, Marea Britanie etc. Randamentul mediu al culturii de rapita este de 3 tone/hectar, iar incasările depăsesc 1.000 euro/ha. Produs care se comercializeaza, în general, pe piața spot, in anii cu productii bune, rapita aduce, la nivel local, tranzactii de peste 300 milioane de euro.

Anul acesta, principalele judete din clasamentul productiei de rapita, in Romania, au fost: Ialomita (191 mii tone), Teleorman (182 mii tone), Calarasi (181 mii tone), Giurgiu (98 mii tone) si Olt (94 mii tone), insa cele mai bune productii medii la hectar au fost obtinute in Vrancea (6 tone/ha), Brasov (5,8 tone/ha) si Prahova (5,7 tone/ha).

productia rapita 2017

Ce solutii se utilizeaza pentru a obtine productii ridicate la rapita?

Desigur, pentru a obtine aceste rezultate, fermierii romani au apelat si la solutii specializate pentru cresterea randamentului la productia de rapita. Si au de unde alege: pe piata din Romania activeaza cele mai importante companii la nivel mondial, furnizoare de solutii performante in cultivarea rapitei. Si, cum inainte de a opta pentru un anumit produs, se impune sa ne si informam (mai ales online, caci, astazi, un telefon conectat la Internet este la indemana aproape oricui), va recomandam sa cautati informatii despre solutiile dorite – ati putea descoperi rapid materiale utile, intr-un format accesibil, chiar in limba romana. Un exemplu pozitiv in acest sens este promovarea brandului DEKALB, care detine atat un site de prezentare (cu pagini dedicate, documente detaliate PDF, cataloage de produse, biblioteci online, inclusiv in functie de culturi etc.), cat si un canal YouTube. Iata, de pilda, in clipul de mai jos, un testimonial cu un fermier, respectiv dl. Ilie Batea, administrator Gloria Resiga din Satu Mare, care foloseste 3 hibrizi in proportii aproximativ egale pe 110 hectare, evidentiind principalele beneficii oferite de semințele de rapiță DEKALB, respectiv toleranta hibrizilor la scuturare, la boli si mai ales faptul ca asigura productii stabile.

Comunicarea si informarea – un atu

Fermierii au nevoie, in general, de exemple practice si modele de urmat, in special cand decid privind mixul de culturi sau iau alte hotarari importante. Iata de ce prezentarile edificatoare privind rezultatele obtinute si detaliile privind pasii urmati in implementarea unor solutii sau motivele pentru care le-au ales sunt exact ceea ce au nevoie si cauta fermierii. Accesul si viteza la Internet in Romania este foarte buna, in comparatie cu alte state din UE si din lume, iar majoritatea fermierilor utilizeaza chiar si terminale mobile performante, ceea ce reprezinta o alternativa excelenta de diseminare a informatiilor intre principalii actori ai pietei autohtone de agribusiness. Din pacate insa, multe website-uri, chiar si guvernamentale, nu prezinta mereu date actuale si utile, compromitand comunicarea si, implicit, potentialul de dezvoltare al beneficiarilor. Exista insa si companii care au inteles ca aceasta problema reprezinta si o oportunitate, oferind constant informatii actuale, inclusiv materiale multimedia pe YouTube sau website-urile dedicate, prin care se ofera raspunsuri concrete la intrebari de interes larg si specific.

De ce este important sa ne informam privind toate etapele tehnologiei de cultivare, starea de fertilizare si evolutia acesteia? Daca utilizam produsele in necunostinta de cauza, ne asumam riscuri mari de pierderi. Este esential, de exemplu, sa stim rezerva de elemente nutritive din sol, altminteri apar carenţe majore în elemente nutritive, care, în anumite condiţii, ne pot limita producţia și, implicit, randamentul. Astfel, un alt exemplu relevant este cel in care ni se prezinta detaliat fertilizarea rapiței de toamnă

Importanta comunicarii si informarii in randul fermierilor romani a fost subliniata si in cadrul Conferintei „PRIA Agriculture„, care a avut loc in Bucuresti, pe 28 septembrie 2017. La eveniment au participat fermieri, companii din agribusiness, jurnalisti, cat si reprezentanti ai MADR, precum dl. Mihai Visan, secretar de stat, si Adrian Pintea, director general al APIA, care au agreat in unanimitate ca o problema majora este slaba comunicare dintre toti cei implicati in domeniu. Filmarea integrala a evenimentului se gaseste pe canalul YouTube al portalului de agribusiness Agrias.ro.

Voi cu ce provocari v-ati confruntat in cultivarea rapitei si ce solutii ati utilizat? Asteptam cu interes comentariile voastre!

Lasă un răspuns