Pierderile provocate de E.coli = 300 – 400 milioane euro

Suma necesară pentru acoperirea pierderilor provocate fermierilor europeni de blocarea vânzărilor de legume în urma îmbolnăvirilor provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) este de circa 300 – 400 de milioane de euro, a declarat ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.

‘Miniştrii Agriculturii au decis, la Luxemburg, ca ajutorul acordat drept despăgubire să fie extins la toţi producătorii de castraveţi şi nu doar la asociaţiile de producători. La noi era doar cazul Hortifruct, deci aveam o singură asociaţie. De asemenea, la Luxemburg s-a decis majorarea cuantumului despăgubirilor, de la 150 milioane de euro, pentru toţi producătorii din Uniune, la 200 – 250 milioane de euro, deşi suma necesară pentru acoperirea tuturor pierderilor ar fi de circa 300-400 milioane de euro’, a spus Tabără.

Conform declaraţiilor comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, acest ajutor este destinat producătorilor de castraveţi, roşii, salată, dovlecei şi ardei. Deşi, iniţial, Comisia propusese luni un ajutor total de 150 milioane de euro, acesta a fost considerat insuficient şi contestat de mai multe ţări, între care Spania, ceea ce a determinat CE să crească propunerea de ajutor pentru producătorii de legume la 210 milioane de euro.

Ministerul agriculturii a anunţat, luni, că ajutorul financiar comunitar pentru producătorii români de castraveţi, afectaţi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei provocate de bacterie E.coli, va fi de circa 247.000 de euro, deşi pierderile estimate până la această dată se ridică la 9 milioane de euro.

pentru a veni în sprijinul producătorilor afectaţi de criza agricolă actuală, ministrul Tabără a menţionat va discuta în Guvern situaţia în care se află producătorii români în vederea obţinerii şi un sprijin din bugetul naţional.

Forma foarte virulentă şi rezistentă a bacteriei E.coli, identificată în nordul Germaniei, a provocat, până în prezent, moartea a 24 de persoane, dintre care 23 în Germania, şi îmbolnăvirea altor mii de europeni. Până în prezent nu se cunoaşte sursa epidemiei de E.coli, care a afectat 13 state europene.

Lasă un răspuns