Plantele medicinale vor fi comercializate în continuare

Valeriu Tabără, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,a declarat că utilizarea şi circulaţia plantelor medicinale nu va fi pusă în pericol din cauza măsurilor privind combaterea comercializării substanţelor etnobotanice.

Floare

„Nu există niciun pericol în ceea ce priveşte utilizarea şi circulaţia plantelor medicinale dacă sunt respectate regulile şi sunt bine gestionate. Plantele medicinale îţi dau viaţă, dar ţi-o poate şi lua dacă le foloseşti în abuz sau în cantităţi necorepunzătoare. Comitetul format la nivel ministerial privind etnobotanicele nu va pune în pericol acest lucru, dar e clar că trebuie o organizare bună. Între plantele medicinale şi alte produse care se folosesc în alte scopuri trebuie să fie o linie clară şi precisă. De altfel, MADR a creat acel birou pentru plante medicinale, bine aşezat, care va funcţiona la Institutul de Bioresurse Alimentare”, a declarat,  Valeriu Tabără, prezent la Reuniunea miniştrilor europeni ai agriculturii.

Producătorii de plante medicinale pot comercializa în piaţă în acestea dacă sunt înregistraţi şi respectă regulile. „Dacă e vorba de taxe prea mari pentru ieşirea în piaţă este la îndemna noastră să le reducem, dar dacă e vorba de a încălca şi de a da derogări de la lege, nu le vom da”, a mai spus Ministrul Agriculturii.

Premierul Emil Boc le-a cerut duminică prefecţilor să acţioneze fără menajamente în lupta împotriva fenomenului etnobotanicelor, în contextul în care Executivul a aprobat, săptămâna trecută, un program de măsuri pentru combaterea comercializării substanţelor etnobotanice.

Astfel, prefecţii, lunar, vor trebui să raporteze Ministerului Administraţiei şi Internelor acţiunile desfăşurate în acest sens, iar acesta, la rândul său, trebuie să informeze Guvernul, pentru a vedea, astfel, dacă se impune aplicarea şi altor măsuri în acest domeniu.

Premierul mai spune că se lucrează la un proiect legislativ pentru a interzice etnobotanicele după „cea mai avansată lege din UE, legea poloneză”.

Agrias

Lasă un răspuns