Plantele modificate genetic ajung in flora spontana

In SUA, geneticienii au constatat ca rapita transgenica a scapat din culturi si s-a raspandit pe terenuri virane, unde creste in stare salbatica.

Se stie ca astfel de plante au mai „scapat” din culturi in Canada, Japonia si Marea Britanie, dar este pentru prima data cand fenomenul este constatat in SUA.

Ingrijorator este faptul ca, in Statele Unite, suprafete foarte mari de teren sunt cultivate cu plante modificate genetic; aproape jumatatea din productia agricola bazata pe astfel de plante este furnizata de SUA.

Brazilia, al doilea utilizator de plante modificate genetic, cultiva doar 16% din recolta la nivel mondial.

Cercetatorii de la Universitatea Arkansas au identificat, pe terenuri virane, doua varietati de rapita transgenica – una modificata pentru a rezista la erbicidul Roundup (produs de compania Monsanto), alta rezistenta la erbicidul Crop Science’s Liberty (produs de Bayer).

Dintre exemplarele adunate din 288 de puncte de colectare, 80% contineau cel putin o gena introdusa de om.

Specialistii au gasit si plante care prezentau rezistenta la ambele erbicide, ceea ce demonstreaza ca varietatile de organisme modificate genetic se pot incrucisa intre ele, producand plante cu caracteristici noi si arata, totodata, ca exemplarele transgenice se afla pe acele terenuri de mai multe generatii, deci „evadarea” din cultura s-a produs cu ani in urma.

Spre deosebire de situatia constatata in alte tari, exemplarele de rapita transgenica din SUA au fost descoperite la distanta de parcelele cultivate cu astfel de plante – de-a lungul soselelor, in preajma benzinariilor sau a unor magazine alimentare – uneori la departari mari.

Dupa opinia oamenilor de stiinta, lipsa unei monitorizari stricte a culturilor de plante modificate genetic a dus la raspandirea necontrolata a acestor organisme.

Sunt necesare studii mai aprofundate pentru a afla ce consecine are prezenta acestor plante asupra ecosistemelor naturale.

Sursa:Descopera.ro

Lasă un răspuns