Plăţii naţionale directe în sectorul zootehnic, în anul 2010

ZootehnieÎn sedinţa Guvernulului, s-a adoptat  Hotararea Guvernului pentru aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, pentru specia bovine, în anul 2010.

Actul normativ reglementează sprijinul financiar aferent anului 2010, pentru cererile depuse de producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale din specia bovine, identificate şi înregistrate în sistemul naţional al exploataţiilor.

Prin acest act normativ se stabileşte acordarea unui sprijin financiar cu o valoare unitară de 410 lei/cap bovină, care se acordă conform procedurii reglementate de Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 215 /2010 cu modificarile ulterioare.

În total se vor acorda plăţi în valoare de 569.014.000 lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2011.

De această formă de sprijin vor beneficia 224.183 de producători, care deţin un număr de 1.387.837 animale.
Ministrul Valeriu Tabăra a declarat că acest sprijin financiar este foarte important pentru sectorul agricol, iar fermierii pot beneficia de el odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. Astfel, crescătorii de bovine se pot adresa băncilor pentru obţinerea în avans, sub formă de credite, a sumelor ce le sunt alocate prin această schemă de sprijin, în baza unei adeverinţe eliberate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Această formă de sprijin se adaugă celei aprobate în urmă cu trei săptămâni de Hotărârea de Guvern nr.1175 pentru aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, pentru specia ovine/caprine, în anul 2010, prin care s-au alocat 610 milioane de lei pentru ovine/caprine.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns