Porumbul portocaliu, o nouă metodă de luptă împotriva malnutriţiei

Porumb portocaliu

În timp ce aproape un miliard de oameni din întreaga lume suferă de foame cronică, experţii spun că mai mult de două miliarde suferă de boala cunoscută sub numele de „foamea ascunsă” – malnutriţie datorată lipsei de substanţe nutritive esenţiale, cum ar fi fier, zinc si vitamina A. În acest sens, porumbul ameliorat de cercetătorul Kevin Pixley răspunde în mare parte la aceste probleme.

Deficitul de vitamina A, de exemplu, este în lume principala cauză de orbire şi aceasta creşte totodată foarte mult şi riscul unor boli grave şi decese.

Cercetările arată că livrarea de suplimente cu vitamina A pentru copiii cu deficiente, reduce rata de deces cu 25%.

În timp ce fructele, legume şi produsele de origine animală sunt surse excelente de vitamine şi minerale, multe din zonele sărace ale lumii nu îşi pot permite să mănânce un regim alimentar echilibrat.  În schimb, ele se pot substitui prin culturi bogate în substanţe nutritive esenţiale pentru o sănătate mai bună.

În multe ţări din Asia, oamenii manancă orez in fiecare zi, iar  în multe ţări din Africa sub-sahariană, oamenii mănâncă porumb în fiecare zi. Deci, dacă aceste alimente pot fi mai hrănitoare, chiar consumatorii din aceste zone vor primi „nutrienţi esentiali” de bază  zi de zi.”

 Pentru a face mai hrănitor porumbul, Pixley şi alti cercetătorii au descoperit că acesta poate produce în mod natural cantităţi mai mari de vitamina A decât cel normal. Dar, a fost nevoie de ani de reproducere selectivă pentru a creşte conţinutul în vitamina A la un nivel care ar preveni malnutriţia.

 S-au folosit metode de cercetare convenţionale,  şi nu modificarea genetică, pentru că în multe ţări, utilizarea de produse modificate genetic ar fi o piedică în implementarea lor.

 Cu toate acestea, cel mai important factor pentru acceptare, nu este conţinutul de vitamine ci eficienta economică pentru fermierii care îl cultivă.

 Astfel, amelioratorii au urmărit ca această varietate de porumb să fie rezistenţă la toate bolile comune, să aibe toleranţă la secetă si nu în ultimul rand să fie productivă.

Porumb portocaliu vs porumb alb? O importanţă deosebită trebuie acordată publicităţii, în sensul creării unui nume cunoscut.

 Totodată, introducerea porumbului portocaliu printre fermieri se va face prin introducerea ca nume cunoscut de toată lumea cum ar fi cel al Coca-Cola, care este deja un produs bine-cunoscut de fiecare consumator.

 Experţii spun că marca Coca-Cola este asociată cu etichete roşii, iar culoarea portocalie poate fi asociată cu porumb bogat in vitamina A şi care o va face o marcă mai uşor de recunoscut.

Agrias.ro

Lasă un răspuns