Preţul la cacao a crescut

Cacao

Preţul la cacao a crescut luni cu şapte procente, după ce preşedintele recunoscut internaţional din Coasta de Fildeş a cerut introducerea unui embargou de o lună pentru exporturile de cacao, o mişcare destinată tăierii surselor de finanţare ale fostului preşedinte care refuză să cedeze puterea, transmite Reuters.

Luni dimineaţa, la bursa de mărfuri de la Londra preţul la tona de cacao cu livrare imediată a crescut până la 2.307 lire sterline pe tonă, în creştere cu 7,4 procente, faţă de cotaţia înregistrată vineri seară şi totodată cea mai ridicată valoare din ultimele şase luni.

Coasta de Fildeş se confruntă cu o criză politică şi militară de proporţii după alegerile prezidenţiale de la 28 noiembrie, drept urmare a refuzului preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Laurent Gbagbo de a-i ceda puterea politică lui Alassane Ouattara, recunoscut de comunitatea internaţională drept învingător al scrutinului.

Guvernul lui Alassane Ouattara i-a ‘informat luni pe actorii economici cu privire la blocarea imediată a exporturilor de cafea şi cacao’, măsură ce intră în vigoare de luni şi va dura până pe 23 februarie.

Coasta de Fildeş este cel mai mare producător şi exportator mondial de cacao, fiind responsabil pentru aproximativ 40 de procente din oferta mondială. Acest produs (responsabil pentru aproximativ 20 de procente din Produsul Intern Brut) este principala sursă de venit pentru guvernul din Coasta de Fildeş iar orice blocare a exporturilor ar reduce finanţarea pe care se bazează Laurent Gbagbo pentru a-i plăti pe funcţionarii publici şi militarii care îi sunt fideli.

Agrias.ro

Lasă un răspuns