Preţul pâinii va creşte cu 10-15%

paine

Preţul pâinii şi al produselor de panificaţie va creşte cu 10-15 procente în perioada următoare, a declarat, preşedintele Federaţiei sindicatelor din agricultură – Agrostar, Nicolae Ştefan.

„În vara anului trecut producătorii au exportat 1,7 milioane tone de grâu cu circa 200 de euro pe tonă, iar acum va trebui să importăm grâu cu 250-280 euro/tonă. Este firesc ca preţurile la produsele din grâu, la pâine, să crească cu circa 10-15%”, a precizat preşedintele Agrostar.

Sindicaliştii consideră ca s-a ajuns la această situaţie întrucât nu a existat preocupare din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a achiziţiona producţia internă şi de a crea stocuri până la recolta nouă din acest an.

Astfel, producătorii au fost obligaţi să-şi vândă recolta la un preţ mic pentru a-şi achita datoriile de la bănci.
„O să importăm din ce în ce mai scump şi o să mâncăm pâine tot mai scumpă, deoarece preţul grâului creşte în continuare pe piaţa internă”, a afirmat Nicolae Ştefan.

Sindicaliştii sunt siguri că nu vom putea importa materie primă, respectiv grâu, deoarece nu mai există pe piaţă, ci vom recurge, probabil, la importuri de făină din Ungaria sau din alte ţări ale Uniunii Europene.
„Lipsa unei strategii de dezvoltare a agriculturii ne-a adus în această situaţie în vara anului trecut. Aveam producţie pentru a acoperi întreg consumul, dar nu a existat preocupare de păstrare a acestei producţii în ţară”, a mai spus liderul sindical.

Potrivit sindicaliştilor din agricultură, creşterile de preţuri la cartofi sau la legumele din sere s-au datorat tăierii subvenţiilor. Totodată, au crescut şi preţurile la furaje, iar fermierii din zootehnie „nu mai pot ţine preţurile în mână, ceea ce înseamnă că vor exploda şi în această zonă”.

Lasă un răspuns